Moskva - Rusko se rozhodlo zakázat od 21. října dovoz výrobků z hovězího masa, odřezků a masokostní moučky ze zemí Evropské unie. Důvodem má být jejich údajná nevyhovující kvalita.
Podle ekonomické agentury Prajm to oznámil šéf ruské veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor Sergej Dankvert. Dopad nejnovějšího zákazu na české producenty masa ale bude minimální.
"Z ruských sankcí bylo pro české potravináře problematické spíše ovoce, kdežto maso se do Ruska prakticky nevyváží," uvádí mluvčí Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Vývoz hovězího masa z Česka je obecně velice malý, souhlasí předseda Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud. Většinu vývozu představuje přeprava živého skotu do Rakouska nebo Německa za porážkou.
Zákaz by podle Kalouda neměl mít významný dopad ani na okolní evropské státy, protože ani pro ně není Rusko významným odběratelem masných produktů. Do Ruska se z EU vyvezou zhruba tři procenta objemu výroby vepřového masa, v případě hovězího masa bude tento objem ještě nižší, dodává.
Nevyhovovalo maso z šesti zemí EU
Moskva už počátkem září zavedla embargo na dovoz potravin z EU, Kanady, Austrálie a Norska v reakci na západní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho roli v ukrajinské krizi. Zákaz se týká například ovoce, zeleniny nebo mléčných výrobků. Nyní zakázané položky pod toto odvetné opatření podle Dankverta nespadaly.
Úřad zdůvodňuje nové restrikce nespokojeností s údajně nedostatečnou kvalitou zmíněných produktů vyvážených z EU. Konečné rozhodnutí o zákazu se prý Rosselchoznadzor rozhodl přijmout, protože páteční jednání mezi představiteli EU a Ruska v Litvě nesplnilo očekávání ruské strany a nebyla zaručena náprava do budoucna.
Rosselchoznadzor podle Dankverta opakovaně vyjadřoval výhrady ke kvalitě a bezpečnosti dovážených produktů z hovězího masa a masokostní moučky. Služba prý zaznamenala sedmnáct případů přítomnosti zakázaných látek v produktech, které pocházejí ze šesti zemí EU: Dánska, Itálie, Maďarska, Německa, Polska a Rakouska. Šlo o chloramfenikol, kadmium, tetracyklin, olovo, ale i o listérie a salmonely.