Konec hotovosti může omezit naši svobodu, varují Klaus s Kysilkou

ČTK ČTK
13. 10. 2016 11:40
Před bezhotovostní společností varují někteří politici i bankéři. Podle generálního ředitele společnosti MasterCard ČR hotovost ani v budoucnu nezmizí, ale její podíl na platbách bude dále klesat. V Dánsku už klesl podíl hotovostních plateb pod 30 procent.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha – S nástupem bezhotovostní společnosti vzniká rozpor mezi rizikem ztráty svobody kvůli možnému zneužití dat a pohodlím, které digitální svět přináší. Na konferenci mediálního domu Economia o cestě k bezhotovostní společnosti a jejím výhodám a rizikům s názvem Cashless society to řekl bývalý guvernér České národní banky a bývalý šéf České spořitelny Pavel Kysilka.

Před bezhotovostní společností varoval ve svém vyjádření bývalý prezident Václav Klaus. "Nastolení bezhotovostní společnosti by znamenalo ztrátu svobody, anonymity a nástup 'velkého bratra'," citoval jej ředitel Institutu Václava Klause Jiří Weigl.

Nastoupení cesty k bezhotovostní společnosti by podle Klause mělo fatální důsledek v podobě ztráty demokracie. Upozornil také na to, že bezpečnost bezhotovostních plateb je relativní.

S tím souhlasí i Kysilka. Hotovost se krade, ale toto riziko u bezhotovostních plateb je větší, protože jde o vyšší částky, uvedl.

Podle generálního ředitele společnosti MasterCard ČR Miroslava Lukeše hotovost ani v budoucnu nezmizí, ale její podíl na platbách bude dále klesat. Připomněl, že v Dánsku je již pod 30 procenty.

Šéf finanční stability Dánské národní banky Karsten Biltoft řekl, že nejdůležitějšími faktory pro nástup bezhotovostní společnosti jsou technologická připravenost populace, moderní infrastruktura a důvěra. Upozornil, že pro některé bude negativní, například pro seniory či sociálně zranitelné skupiny.

V ČR od roku 2006 do loňského prosince vzrostl počet bezhotovostních transakcí uskutečněných prostřednictvím karet u obchodníků téměř čtyřikrát. Objem transakci stoupl 2,3krát.

Dvě třetiny bezhotovostních plateb tvoří bezkontaktní platby, vyplývá ze studie České bankovní asociace. Počet vydaných platebních karet v Česku na konci roku 2015 vzrostl meziročně o 3,5 procenta na 11,421 milionu.

 

Právě se děje

Další zprávy