Novou bankovku nezničí ani pračka, Churchilla ochrání plast. Projděte si zajímavosti z peněženek

Novou bankovku nezničí ani pračka, Churchilla ochrání plast. Projděte si zajímavosti z peněženek
"Polymerové bankovky přečkají potřísnění klaretem, odklepnutí popela z doutníku, stisk buldočích zubů, a dokonce i ždímání v pračce," zmínil guvernér centrální banky Mark Carney (na fotografii) některé z Churchillových zájmů a oblíbených činností, včetně záliby v druhu francouzského Bordeaux, pro který se v Británii vžilo označení klaret.
Na zadní straně je zachycen Westminsterský palác, sídlo britského parlamentu, a hodinová věž se zvonem Big Ben. Hodiny na věži ukazují tři hodiny odpoledne, což je zhruba čas, kdy Churchill pronesl 13. května 1940 ve sněmovně památný projev o "krvi, dřině, slzách a potu".
Vyrobit novou pětilibrovku je zhruba dvakrát dražší než papírovou bankovku, jedna vyjde na 7,4 pence (2,60 koruny). Centrální banka ale tvrdí, že nová bankovka vydrží v průměru pět let, což je dvaapůlkrát déle než současné oběživo. Polymerová bankovka, kterou prakticky nejde roztrhnout, je také ohleduplnější k životnímu prostředí, uvedla banka.
Plastová pětilibrovka se začne do oběhu uvádět od 13. září. Po ní přijde v létě 2017 na řadu plastová desetilibrovka se spisovatelkou Jane Austenovou. Do roku 2020 by pak centrální banka měla představit bankovku v hodnotě 20 liber s vyobrazením malíře Josepha Mallorda Williama Turnera, rovněž vyrobenou z plastu. Jako první začala bankovky z plastu používat v roce 1988 Austrálie. Používá je i Kanada, odkud Carney pochází.
Foto: Reuters
Ekonomika
Aktualizováno 3. 6. 2016 19:45
Fotogalerie: Řadu zajímavých novinek v evropských peněženkách rozšiřuje pětilibrovka.
 

Právě se děje

Další zprávy