Konec hotovosti? Nepředstavitelné, uklidňuje Schäuble kvůli zrušení nejvyšší bankovky

ČTK ČTK
26. 5. 2016 12:47
Chystané ukončení vydávání bankovek v hodnotě 500 eur podle německého ministra financí Wolfganga Schäubla neznamená, že se Evropská unie vydává na cestu opuštění hotovosti. Opatření podle něj souvisí pouze s bojem proti praní špinavých peněz.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Berlín - Plánovaný konec vydávání bankovek v nominální hodnotě 500 eur (zhruba 13 500 korun) neznamená, že se Evropská unie vydává na cestu úplného opuštění hotovostních peněz. Zahraničním novinářům v Berlíně to dnes řekl německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Opatření podle něj souvisí pouze s bojem proti praní špinavých peněz.

Evropská centrální banka (ECB) na začátku května oznámila, že v roce 2018 přestane pětiseteurové bankovky vydávat. Už vydané pětiseteurové bankovky ale bude možné dál používat a v budoucnosti je bude možné kdykoli vyměnit.

V Německu rozhodnutí vyvolalo obavy z možného úplného opuštění hotovosti. Němci jsou totiž ve srovnání s ostatními evropskými státy nejvíce nedůvěřiví k bezhotovostním transakcím.

Schäuble tyto obavy dnes odmítl. "V kontinentální Evropě je naprosto nepředstavitelné, že bychom se hotovostních peněz vzdali," řekl.

"Nesmíme se ale vzdát úsilí o boj s organizovaným zločinem, který bankovky vysokých hodnot zneužívá k praní špinavých peněz nebo k daňovým únikům. Sama ECB uvedla, že to je hlavní důvod, proč pětiseteurové bankovky přestane vydávat," dodal ministr.

Připomněl také, že pětiseteurová bankovka patří celosvětově k bankovkám s nejvyšší nominální hodnotou. Například ve Spojených státech je platidlem s nejvyšší nominální hodnotou v oběhu stodolarová bankovka (2400 korun).

Schäuble také podotkl, že většina Němců se nikdy s pětiseteurovou bankovkou nesetkala a dost lidí před začátkem současné debaty ani nevědělo, že taková bankovka vůbec existuje.

Podle údajů ECB se ve formě pětiseteurové bankovky nacházelo téměř 30 procent celkové hotovosti, kterou loni nahromadili lidé v eurozóně. Celková hodnota peněz v hotovosti loni vystoupala na více než bilion eur (27 bilionů korun).

 

Právě se děje

Další zprávy