Peníze pod stromeček se dají darovat elegantně. Jak vybrat dárek, co potěší i vydělá

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
20. 12. 2021 6:09
Dluhopisy, kryptoměny, drahé kovy či losy. Na Vánoce se dá překvapit i finančním dárkem, který přitom nemusí být jen v "nudné" formě bankovek. Elegantní investice se může při troše štěstí i zajímavě zhodnotit. Podívejte se na naše tipy na zajímavé investiční dárky.
Foto: www.skutecnydarek.cz

Dobročinné finanční dary

Jde o dárek, který dává dobrý pocit z pomoci druhým. "Dárce i obdarovaný může mít jak radost z pomoci dobré věci, tak si dar ve výši minimálně tisíc korun může na základě potvrzení o daru odečíst z daní. V téhle době se každá pomoc počítá dvojnásob," říká Klára Šplíchalová, šéfka Fóra dárců. 

Mezi nejoblíbenější charitativní projekty v Česku patří Skutečný dárek od Člověka v tísni. Koupíte třeba kozu, kuřata nebo školní pomůcky a pomůžete tak projektům, které organizace zajišťuje. 

Při nákupu si můžete vybrat mezi tištěným nebo elektronickým certifikátem a vepsat osobní věnování. Tištěný certifikát dostanete poštou a věnování do něj dopíšete ručně. Elektronický přijde ihned po zaplacení na zadaný e-mail, osobní věnování vložíte do certifikátu v procesu objednávky nebo ponecháte prázdné a vepíšete ručně, pokud si certifikát vytisknete.

Podobně to mají i další organizace. "U humanitárních organizací je to velmi oblíbené. Třeba Unicef má hezky vyčísleno, na co ty příspěvky jdou, a člověk může koupit třeba odčervovací tablety, vodu a podobně. Darovací certifikát nabízí opravdu hodně organizací nebo se o něj může požádat - vystaví ho," říká Šplíchalová. 

Doporučuje také koupit reálné dárky - například trička v e-shopu Debra - organizace, která pomáhá lidem s nemocí motýlích křídel, od předních návrhářů, karafy od Kapky naděje od Evy Jiřičné nebo třeba kuřecí ponožky od Pomozte dětem. 

 

Právě se děje

Další zprávy