Zavařovací sezona startuje. Ve sklenicích Češi konzervují už stovky let, zjistěte jak

Ekonomika Ekonomika
29. 8. 2020 14:52
Domácí konzervace ovoce a zeleniny má v českých domácnostech dlouholetou tradici a je neodmyslitelně spojena se zavařovacími sklenicemi. Do nich se zavařeniny ukládaly již v 17. století, zásadní byl nicméně vynález gumového těsnění před 140 lety. Podívejte se, jak Češi zavařovali v minulosti a jak nyní.

Šroubovitý uzávěr - masovky

Zavařovačky se šroubovacím víčkem.
Zavařovačky se šroubovacím víčkem. | Foto: Národní zemědělské muzeum

Vedle rýhovek se prosadily pro zavařování masa takzvané masovky, které měly čtyřboký pryžový kroužek. Ten se pokládal na horní plochu okraje sklenice, na to se posadilo skleněné víčko a nakonec byla sklenice uzavřena velkým plechovým šroubovacím víčkem. Rýhovky a masovky se vyráběly pouze pro domácí zavařování.

  • Nevýhodou ovšem stále zůstávalo, že se skleněná víčka na okrajích snadno otloukla a potom se špatně uzavírala. Proto se začaly dělat pokusy s kovovými víčky.

První plechová víčka se uzavírala buď strojkem (systém Neo), nebo se přidržovala sponou (systém Ryol), či měla šroubovitou uzávěru (Bayol, Univers). V domácnostech se pak více osvědčila plechová víčka se sponou nebo se šroubovitou uzávěrou.

 
Mohlo by vás zajímat

Právě se děje

Další zprávy