Má smysl čekat s nákupem nové televize? Na kolik vás přijde druhá digitalizace

Jan Úšela Jan Úšela
1. 8. 2017 6:45
Prezident Miloš Zeman v pondělí definitivně posvětil druhou digitalizaci televize, když podepsal novelu zákona o elektronických komunikacích. Pro většinu českých domácností to v příštích třech letech znamená nutnost zakoupení nového televizoru nebo alespoň set-top boxu, který se dá ke staré televizi připojit. Bez nových zařízení nebude možné televizní signál přijímat. Kolik vás bude výměna stát, má smysl s nákupem ještě čekat a jak se změny mohou projevit na trhu mobilních operátorů, kteří dostanou nové frekvence? On-line deník Aktuálně.cz zodpověděl praktické dotazy.

Jak se digitalizace promítne do volání?

Pozitivní změnu by mohli zaznamenat zákazníci mobilních operátorů, které digitalizace televize také nepřímo ovlivní. Původní televizní frekvence stát kolem roku 2021 vydraží mezi mobilní operátory. Představitelé vlády a Českého telekomunikačního úřadu už se přitom nechali slyšet, že chtějí do aukce přilákat čtvrtého mobilního operátora.

Nový konkurent T-Mobilu, O2 a Vodafonu by na český trh mohl přinést tlak na snižování cen mobilních služeb, které jsou v porovnání se zbytkem Evropy stále velmi vysoké.

 

Právě se děje

Další zprávy