Má smysl čekat s nákupem nové televize? Na kolik vás přijde druhá digitalizace

Jan Úšela Jan Úšela
1. 8. 2017 6:45
Prezident Miloš Zeman v pondělí definitivně posvětil druhou digitalizaci televize, když podepsal novelu zákona o elektronických komunikacích. Pro většinu českých domácností to v příštích třech letech znamená nutnost zakoupení nového televizoru nebo alespoň set-top boxu, který se dá ke staré televizi připojit. Bez nových zařízení nebude možné televizní signál přijímat. Kolik vás bude výměna stát, má smysl s nákupem ještě čekat a jak se změny mohou projevit na trhu mobilních operátorů, kteří dostanou nové frekvence? On-line deník Aktuálně.cz zodpověděl praktické dotazy.

Jaké výhody změna přinese?

Nový televizní standard zvaný DVB-T2 slibuje kvalitnější obraz, umožňuje vysílání ve vysokém HD rozlišení i spuštění nových televizních kanálů. Žádná televizní stanice ovšem zatím neuvedla, zda počet svých současných kanálů rozšíří. Ani do bezplatného vysílání v HD rozlišení se většina televizních stanic pouštět nebude.

Bezplatně své programy v HD zatím nabízí jen Česká televize, která ve vysokém rozlišení vysílá v okolí velkých měst. S dokončením digitalizace se očekává, že veřejnoprávní televize HD vysílání rozšíří na celé území. Komerční televize jako Prima naopak s bezplatným HD nepočítá a za kvalitnější obraz při jeho sledování si budou muset diváci připlatit. Nova zatím se zavedením bezplatného HD vysílání váhá.

 

Právě se děje

Další zprávy