Má smysl čekat s nákupem nové televize? Na kolik vás přijde druhá digitalizace

Jan Úšela Jan Úšela
1. 8. 2017 6:45
Prezident Miloš Zeman v pondělí definitivně posvětil druhou digitalizaci televize, když podepsal novelu zákona o elektronických komunikacích. Pro většinu českých domácností to v příštích třech letech znamená nutnost zakoupení nového televizoru nebo alespoň set-top boxu, který se dá ke staré televizi připojit. Bez nových zařízení nebude možné televizní signál přijímat. Kolik vás bude výměna stát, má smysl s nákupem ještě čekat a jak se změny mohou projevit na trhu mobilních operátorů, kteří dostanou nové frekvence? On-line deník Aktuálně.cz zodpověděl praktické dotazy.

Jak nový signál chytit?

Ke sledování televize v přechodové síti DVB-T2 musí domácnosti své televize přeladit. Moderní přístroje umožňují přeladění automatické, u těch starších je třeba to provést manuálně. Obyvatelé rodinných domů nemusí přenastavovat své televizní antény. Tomu se ale nevyhnou lidé žijící v činžovních domech, kde musí společné antény přenastavit televizní technici.

Vzhledem k tomu, že nový televizní signál bude nejprve fungovat v přechodové síti a až pak v té stálé, bude se muset přeladění provést nadvakrát. Nejprve se tedy televize přeladí na přechodovou síť DVB-T2, k čemuž musí dojít do konce června 2020. Do února 2021 pak musí proběhnout přeladění druhé, aby mohli diváci televizi sledovat ve finální verzi nového televizního vysílání.

 

Právě se děje

Další zprávy