Má smysl čekat s nákupem nové televize? Na kolik vás přijde druhá digitalizace

Jan Úšela Jan Úšela
1. 8. 2017 6:45
Prezident Miloš Zeman v pondělí definitivně posvětil druhou digitalizaci televize, když podepsal novelu zákona o elektronických komunikacích. Pro většinu českých domácností to v příštích třech letech znamená nutnost zakoupení nového televizoru nebo alespoň set-top boxu, který se dá ke staré televizi připojit. Bez nových zařízení nebude možné televizní signál přijímat. Kolik vás bude výměna stát, má smysl s nákupem ještě čekat a jak se změny mohou projevit na trhu mobilních operátorů, kteří dostanou nové frekvence? On-line deník Aktuálně.cz zodpověděl praktické dotazy.

Přispěje na novou televizi stát?

Návrh na to, aby stát lidem na nákup nových TV přijímačů přispíval, v Senátu neprošel. Podle vlády budou mít domácnosti dostatek času na to, aby si na nové televizory či set-top boxy v příštích třech letech našetřily samy. Celkem je to podle odhadů státu vyjde na pět miliard korun.

Nejlevnější DVB-T2 televize na českém trhu v současnosti stojí kolem tří tisíc korun. Nejlevnější set-top boxy, se kterými bude nový signál fungovat i na staré televizi, se pak prodávají za 400 až 500 korun.

E-shopy uvádějí, že v jejich nabídkách už televize připravené na chystanou digitalizaci převažují. Alza.cz a Kasa.cz jich mají v nabídce 80 procent, Datart dokonce 95 procent. Set-top boxů s DVB-T2 zatím tolik není. Datart jich má na skladě 35 procent ze všech prodávaných set-top boxů, Mall.cz asi 40 procent.

Lidem se vyplatí s nákupem nových televizorů zatím počkat, protože se dá čekat, že ceny půjdou postupně dolů. Nákup na poslední chvíli ale může nést rizika. Řada přijímačů může být kvůli nucené výměně vyprodaná.

 

Právě se děje

Další zprávy