Inflace byla loni nejnižší za 12 let, potvrdili statistici. V prosinci zůstala u nuly

Tereza Holanová Tereza Holanová
Aktualizováno 12. 1. 2016 10:10
Za celý rok rostly spotřebitelské ceny o 0,3 procenta, což je nejnižší tempo od roku 2003. V prosinci stouply jen o 0,1 procenta v porovnání se stejným obdobím loňského roku. Podle analytiků se inflace bude i v dalších měsících pohybovat mezi nulou a jedním procentem - tedy hluboko pod cílem centrální banky.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Albert

Praha - Spotřebitelské ceny v Česku nadále rostou minimálně, přestože se Česká národní banka už dva roky snaží inflaci vytáhnout na dvě procenta.

V prosinci rostly ceny meziročně opět jen o 0,1 procenta. Ve srovnání s listopadem dokonce o 0,1 procenta klesly.

Nízká byla inflace i v celém minulém roce. Průměrný růst cen za rok 2015 dosáhl 0,3 procenta, což je nejnižší tempo růstu cen od roku 2003.

Ukazují to dnešní čísla Českého statistického úřadu.

"To, že inflace bude nižší, však bylo zřejmé již dříve s tím, jak klesaly ceny ropy, a nejedná se tedy o blesk z čistého nebe," hodnotí prosincová čísla analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Pomohlo zlevnění ropy

Za pomalým růstem cen je - stejně jako v předchozích měsících - hlavně klesající cena ropy, která se blíží k 30 dolarům za barel. Díky tomu zlevňují paliva a Evropané platí méně za cestování, v Česku lidé kupovali pohonné hmoty za cenu o 15,1 procenta nižší než před rokem.

"U cen ropy se čekalo, že nakonec přijde obrat a nízká cenová základna cen ropy bude již na konci loňského roku tlačit inflaci vzhůru. Místo toho ale ceny ropy pokračují v dalším poklesu," upozorňuje přitom analytik společnosti CitFin Jiří Šimek.

Kromě toho dál zlevňovaly některé potraviny a nealkoholické nápoje - celkový pokles cen v této kategorii činil 2,6 procenta. Cena jogurtů byla v prosinci o 11,9 procenta nižší než před rokem, máslo o devět procent, jedlých olejů o 5,9 procenta a pekárenských výrobků a obilovin o 1,2 procenta.

"Pokles cen potravin je pro celkovou inflaci zásadní, jelikož tvoří klíčovou část spotřebitelského koše," shrnuje analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

Dražší alkohol i bydlení

Zdražila naopak zelenina (o 12,7 procenta), těstoviny (meziročně o 3,6 procenta), ryby (o 2,6 procenta), ovoce (o 1,3 procenta) nebo rýže (o 1,1 procenta). K alespoň mírné inflaci v prosinci přispělo i zdražení tabákových výrobků o 6,7 procenta a alkoholu o 1,7 procenta.

Více platili Češi na konci roku i za bydlení - vodné zdražilo o 3,4 procenta, stočné o 2,8 procenta, teplo o 2,4 procenta a čisté nájemné o 1,3 procenta.

Oděvy zdražily o 1,7 procenta, obuv o 5,5 procenta. Ceny dovolených s komplexními službami stouply o 6,8 procenta.

Podle analytiků se inflace bude i v dalších měsících pohybovat mezi nulou a jedním procentem - tedy hluboko pod cílem centrální banky. "Na rok 2016 čekáme průměrnou míru inflace 1,3 procenta. Nicméně důležitým předpokladem této prognózy je růst cen ropy," dodává Brožka.

ČNB tak zatím kvůli inflaci nebude mít dál důvod ukončit intervenční režim, jímž brání posílení koruny pod 27 korun za euro. Hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler ale dodává, že kvůli personálním změnám v bankovní radě ČNB v polovině tohoto roku stále nelze vyloučit, že v druhé polovině tohoto roku dojde k ukončení intervencí a tedy k posílení koruny. Letos končí mandát dvěma členům sedmičlenné rady včetně guvernéra ČNB Miroslava Singera.

Podle hlavní ekonomky České bankovní asociace Evy Zamrazilové teď hlavní nadějí růstu inflace může být růst mezd. Řada firem zaměstnancům na přelomu roku v souvislosti s růstem ekonomiky a přibývajícím počtem zakázek již přidala, s růstem mezd počítají ekonomové i v tomto roce. Důvodem je hlavně nutnost získat nebo si udržet kvalifikované zaměstnance, kterých začíná být na českém trhu nedostatek.

 

Právě se děje

Další zprávy