I padáka je důležité dostat správně. Jak se bránit intrikám firem při propouštění?

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
21. 6. 2019 8:55
Výhrůžky, časový nátlak, nulová ochota komunikovat. Ne vždy je odchod zaměstnance férovou záležitostí. Někteří zaměstnavatelé se za všech okolností snaží zvýhodnit sami sebe a odcházejícího pracovníka se zbavit co nejrychleji a nejlevněji. Aniž by si to propouštěný uvědomil, často využívají jeho neznalosti a zkouší nekalé praktiky, které jsou již daleko za hranicí jejich práv. Kde leží pomyslná čára, kterou zaměstnavatel v žádném případě nesmí překročit? A pokud tak učiní, jak se spolehlivě bránit?
Foto: Thinkstock

Dohoda není výpověď

Zdaleka nejčastějším pokusem zaměstnavatele "překlopit" většinu výhod na svou stranu je snaha vnutit zaměstnanci rozvázání pracovního poměru uzavřením dohody.

Zaměstnavatelé často vydávají ukončení pracovního poměru formou dohody za ukončení z jejich strany. Snaží se tím zmást zaměstnance a nastolit dojem, že se prostě musí podepsat. Mezi výpovědí a dohodou je ale velký rozdíl - jak už název sám napovídá, dohoda je shoda obou stran.

  • Spojení "výpověď dohodou" zákoník práce nezná. Zaměstnanec může dostat buď výpověď, nebo dobrovolně podepíše dohodu. A pokud přistoupí bez rozmyslu na dohodu, lehce se může připravit o odstupné nebo část podpory v nezaměstnanosti.

"Jestliže je dohoda uzavřena z týchž důvodů, pro které je možno dát zaměstnanci výpověď, a zároveň při použití takového výpovědního důvodu zaměstnanci náleží odstupné, bude odstupné náležet i při ukončení pracovního poměru dohodou," vysvětluje advokát serveru Vašenároky.cz Petr Novák.

Za jaké výpovědní důvody tedy zaměstnanci náleží odstupné?

  • rušení zaměstnavatele nebo jeho části,
  • přemístění zaměstnavatele nebo jeho části,
  • nadbytečnost zaměstnance způsobená v důsledku rozhodnutí zaměstnavatele (organizační změna)
  • zaměstnanec dle lékařského posudku nemůže vykonávat dosavadní práci pro pracovní úraz, onemocnění nemocí z povolání nebo ohrožení touto nemocí, případně pokud zaměstnanec dosáhl nejvyšší přípustné expozice určené rozhodnutím příslušného orgánu veřejného zdraví (např. při vystavení určitému druhu záření)

Z toho vyplývá, že je klíčové zanést důvodu rozvázání pracovního poměru do dohody. Ovšem pozor, pokud je v dohodě jako důvod uvedena žádost ze strany zaměstnance, nárok na odstupné nevzniká.

 

Právě se děje

Další zprávy