I padáka je důležité dostat správně. Jak se bránit intrikám firem při propouštění?

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
21. 6. 2019 8:55
Výhrůžky, časový nátlak, nulová ochota komunikovat. Ne vždy je odchod zaměstnance férovou záležitostí. Někteří zaměstnavatelé se za všech okolností snaží zvýhodnit sami sebe a odcházejícího pracovníka se zbavit co nejrychleji a nejlevněji. Aniž by si to propouštěný uvědomil, často využívají jeho neznalosti a zkouší nekalé praktiky, které jsou již daleko za hranicí jejich práv. Kde leží pomyslná čára, kterou zaměstnavatel v žádném případě nesmí překročit? A pokud tak učiní, jak se spolehlivě bránit?
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Ihned podepište!

Projděme si několik nejtypičtějších nekalých praktik i netransparentních situací, kterým byli ze strany zaměstnavatele vystaveni čtenáři on-line deníku Aktuálně.cz:

  • Pan Tomáš pracoval v prodejně s elektronikou řadu let. Protože se ve firmě změnil majitel, pustila se do urychleného propouštění nepotřebných zaměstnanců. Zaměstnavatel ho v pracovní době bez předchozího upozornění posadil za stůl, položil před něj dohodu o okamžitém ukončení pracovního poměru bez nároku na odstupné a chtěl po něm ihned podpis. V případě, že tak neučiní, hrozil panu Tomášovi propuštěním za neplnění pracovních povinností, čímž by přišel o podporu v nezaměstnanosti. Pan Tomáš nátlak neustál a dohodu podepsal.

"V případě neplnění pracovních povinností (tedy jejich porušování) musí zaměstnavatel zaměstnance nejprve písemně upozornit na možnost dání výpovědi z důvodu dle ust. § 52 písm. g) (pro soustavné méně závažné porušování pracovních povinností), a to takzvaným vytýkacím dopisem," říká advokát Kurka.

Ve vytýkacím dopise musí být uvedeno upozornění na možnost dání výpovědi a také z jakého důvodu - v tomto zaměstnavatelé často chybují. "U výpovědi z důvodu porušení povinností zaměstnance je nutné, aby takové porušení bylo zaviněné zaměstnancem. V následujících šesti měsících od doručení pak zaměstnanec musí alespoň třikrát porušit své pracovní povinnosti nebo je porušit jedenkrát zvlášť hrubým způsobem," dodává právník.

Výpověď pro porušování pracovních povinností tak ve skutečnosti není pro zaměstnavatele vůbec lehká a rychlá záležitost, pouze využívá neznalosti zaměstnance. "Potrvá to zpravidla déle než při uzavření dohody o rozvázání pracovního poměru," vysvětluje Kurka.

  • Ovšem pozor, u závažného a zvlášť hrubého porušení pracovních povinností zaměstnance ho není nutné předem písemně upozorňovat na možnost výpovědi, tedy může být propuštěn i za jediný případ takového porušení. Důležité je v takovém případě podat ve lhůtě dvou měsíců od doručení výpovědi žalobu na její neplatnost a důkazní břemeno u soudu je v takovém případě na zaměstnavateli.

Pan Tomáš měl v ideálním případě podpis takové dohody odmítnout. Pokud podepsal, může tedy přijít na řadu soud a dokazování pomocí svědků a dokumentů.

 

Právě se děje

Další zprávy