Hrozba krize sílí, čeští milionáři ale zůstávají v klidu. Podívejte se, kam investují

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
17. 2. 2023 7:06
Zachovat klid, dlouhodobě investovat a hledat nové příležitosti k nákupu. Tak řeší propad jmění v minulém roce nejbohatší Češi. Letos se chtějí zaměřit především na nákup akcií zahraničních firem, pozemků a chtějí investovat do umění. Podívejte se, co dalšího zjistila J&T Banka ve své analýze Wealth Report 2022, která monitoruje chování českých a slovenských dolarových milionářů.
Wealth Report 2022, J&T Banka
Wealth Report 2022, J&T Banka | Foto: J&T Banka

Inflace příliš neklesne, bojí se boháči

Energetická krize se výrazným způsobem podepisuje na současné vysoké inflaci, není však její jedinou příčinou. Dolaroví milionáři za příčinu vysoké inflace považují předchozí extrémní kroky hospodářské politiky, tedy politiku nízkých sazeb a masivních nákupů aktiv centrálními bankami či snahu vlád štědře kompenzovat dopady covidové pandemie.

Toto vše pak zesílily dopady energetické politiky Evropské unie, které ještě umocnily geopolitické kroky Ruska vyvolávat nestabilitu, tím zvyšovat cenu ropy a zemního plynu, a to v kombinaci s válkou na Ukrajině.

"Oproti populaci, která vidí příčinu hlavně ve válečném konfliktu na Ukrajině, poukazují majetní na fakt, že má inflace hned několik příčin, které jsou navíc domácího původu, a nejde tedy jen o externí vlivy. Překvapilo nás v osobních rozhovorech, jak moc o inflaci věděli, jak ji studovali," říká Petr Sklenář. 

Více než polovina českých a slovenských dolarových milionářů předpokládá, že inflace zůstane vysoká, v rozmezí 10 až 15 procent. Extrémní úroveň inflace nad 15 procent očekává 14 procent českých dolarových milionářů. 

 

Právě se děje

Další zprávy