Hrozba krize sílí, čeští milionáři ale zůstávají v klidu. Podívejte se, kam investují

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
17. 2. 2023 7:06
Zachovat klid, dlouhodobě investovat a hledat nové příležitosti k nákupu. Tak řeší propad jmění v minulém roce nejbohatší Češi. Letos se chtějí zaměřit především na nákup akcií zahraničních firem, pozemků a chtějí investovat do umění. Podívejte se, co dalšího zjistila J&T Banka ve své analýze Wealth Report 2022, která monitoruje chování českých a slovenských dolarových milionářů.
Wealth Report 2022, J&T Banka
Wealth Report 2022, J&T Banka | Foto: J&T Banka

Čeho se bohatí bojí

  • Za skutečný problém dolaroví milionáři označují především energetickou krizi, která podstatu současnou ekonomickou recesi odlišuje od všech předchozích krizí a činí ji tak méně předvídatelnou.

Řešení vidí dolaroví milionáři v nabídkové straně energetického trhu, podporují proto investice vedoucí ke zrychlení výstavby nových zdrojů výroby energie, ale i v hledání nových cest - například těžbě břidlicového plynu či v návratu k výrobě jaderné energie. Podporují také zrušení emisních povolenek na úrovni Evropské unie, které jsou evropskou raritou a přispívají k růstu účtů za energie.

Více než třetina českých dolarových milionářů by řešila energetickou krizi zestátněním ČEZ, aby mohl stát nabídnout elektřinu za nižší cenu. Tuto variantu podporuje také 65 procent veřejnosti.

"Převážně starší respondenti poukazují na Green Deal jako součást problému a volají po pragmatismu, především v případě jaderných zdrojů či obnovení chodu uhelných elektráren. Mladí milionáři pak berou v potaz více i ekologické hledisko, ale i oni se přiklání k tomu, aby byly bezpečné jaderné elektrárny vnímány jako čistý zdroj," tvrdí průzkum. 

Při pohledu do budoucna dolaroví milionáři neočekávají návrat cen energií na předchozí úrovně, začali se proto na vyšší ceny energií připravovat. Jak uváděli v průzkumu, nejčastěji v případě domácností zafixovali ceny u dodavatelů, zateplili nemovitost a pořídili si tepelné čerpadlo, rekuperační jednotku či solární panely. Jako ochranu proti narůstajícím cenám zvolilo hned 18 procent českých dolarových milionářů také investici do energetických komodit či energetických společností.

 

Právě se děje

Další zprávy