"Stavebko" vzniklo v Anglii v 18. století jako losovačka. Před 25 lety přišlo i k nám

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
21. 10. 2018 6:48
Stavební spoření, byť v různých podobách, je na evropském trhu dlouhých 243 let. Jako první s ním přišli v 18. století Angličané. Dnešní podobě se ale "stavebko" přiblížilo až na začátku 20. století, a to v Německu. V Česku se historie tohoto oblíbeného finančního produktu začala psát v roce 1993.  Přečtěte si nejdůležitější milníky stavebního spoření u nás i v zahraničí a prohlédněte si dobové snímky i obrázky starých letáků českých spořitelen. 
Foto: Modrá pyramida

Další snížení státní podpory a plánované změny

Výše státní podpory se snížila ještě jednou. Od ledna 2011 platí stát 10 procent z výše ročního vkladu, maximálně však dva tisíce korun ročně. Vázací doba šest let zůstala nezměněna. 

O rok později poslanci projednávali další novelu zákona, která měla od roku 2014 zavést pro všechny účastníky povinnost prokázat účelové použití státní podpory. Dalšími změnami měla být možnost účelového použití úspor na penzijní spoření nebo financování studijních nákladů, či rozšíření stavebního spoření i do běžných bank. Novela však nakonec v platnost nevstoupila.

Foto: Jarní kampaň Modré pyramidy z roku 2010

 

Právě se děje

Další zprávy