"Stavebko" vzniklo v Anglii v 18. století jako losovačka. Před 25 lety přišlo i k nám

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
21. 10. 2018 6:48
Stavební spoření, byť v různých podobách, je na evropském trhu dlouhých 243 let. Jako první s ním přišli v 18. století Angličané. Dnešní podobě se ale "stavebko" přiblížilo až na začátku 20. století, a to v Německu. V Česku se historie tohoto oblíbeného finančního produktu začala psát v roce 1993.  Přečtěte si nejdůležitější milníky stavebního spoření u nás i v zahraničí a prohlédněte si dobové snímky i obrázky starých letáků českých spořitelen. 
Foto: Wüstenrot

Boom po deseti letech

Zájem o stavebním spoření dosáhl vrcholu v roce 2003, kdy došlo k oznámení, že se státní podpora bude snižovat, a to pro nově uzavřené smlouvy. V tomto roce Češi uzavřeli neuvěřitelných 2,1 milionu smluv.

Státní podpora se od ledna 2004 skutečně snížila na 15 procent z ročního vkladu, maximálně na tři tisíce korun. Vázací doba spoření se prodloužila o jeden rok, na šest let. Český trh stavebního spoření se propadl o více než dvě třetiny. Příznivě se však nadále vyvíjelo poskytování úvěrů ze stavebního spoření a překlenovacích úvěrů.

V roce 2005 očekávané zvýšení daně z přidané hodnoty na stavební práce přimělo řadu klientů stavebních spořitelen využít nabízené možnosti financování překlenovacími úvěry a realizovat své plány o vlastním bydlení nebo jeho modernizaci. Stavební spořitelny v úvěrech poprvé překročily hranici 100 miliard korun.

FOTO: Jeden z prvních letáků Wüstenrotu z roku 1993, který lákal mimo jiné na 3% úrok.  

 

Právě se děje

Další zprávy