"Stavebko" vzniklo v Anglii v 18. století jako losovačka. Před 25 lety přišlo i k nám

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
21. 10. 2018 6:48
Stavební spoření, byť v různých podobách, je na evropském trhu dlouhých 243 let. Jako první s ním přišli v 18. století Angličané. Dnešní podobě se ale "stavebko" přiblížilo až na začátku 20. století, a to v Německu. V Česku se historie tohoto oblíbeného finančního produktu začala psát v roce 1993.  Přečtěte si nejdůležitější milníky stavebního spoření u nás i v zahraničí a prohlédněte si dobové snímky i obrázky starých letáků českých spořitelen. 
Historie stavebního spoření
Historie stavebního spoření | Foto: ČMSS

Šumperák a satelity

Rodinné domy se do 90. let stavěly většinou svépomocí. Vznikaly podle vlastních návrhů stavebníků, které do potřebné podoby stavebního výkresu převedl libovolný projektant, mnohdy bez stavební specializace.

"Typickým představitel té doby je takzvaný šumperák, který vznikl na konci 60. let a prosadil se v následujících desetiletí. První dům navrhl projektant Josef Vaněk pro tehdejšího ředitele nemocnice v Šumperku, proto takové označení," uvádí publikace Českomoravské stavební spořitelny, který připomíná letošní čtvrtstoletí existence spořitelen u nás. 

V polistopadovém období podle této publikace zaznamenala výstavba rychlý vzestup, i když tehdy ještě kopírovala standardizované vzorce. Patrné to bylo na venkově a v příměstské zástavbě - jedná se například o "satelity" nebo "podnikatelské baroko".

K výstavbě nového domu či jeho rekonstrukci pomohlo lidem právě nejčastěji úvěr ze stavebního spoření. Od počátku svého působení poskytly spořitelny klientům úvěry za celkem 847,3 miliardy korun.

FOTO: Časopis zaměstnanců Českomoravské stavební spořitelny Spektrum mimo jiné připomněl některé architektonické hrůzy 90. let minulého století. 

 

Právě se děje

Další zprávy