"Stavebko" vzniklo v Anglii v 18. století jako losovačka. Před 25 lety přišlo i k nám

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
21. 10. 2018 6:48
Stavební spoření, byť v různých podobách, je na evropském trhu dlouhých 243 let. Jako první s ním přišli v 18. století Angličané. Dnešní podobě se ale "stavebko" přiblížilo až na začátku 20. století, a to v Německu. V Česku se historie tohoto oblíbeného finančního produktu začala psát v roce 1993.  Přečtěte si nejdůležitější milníky stavebního spoření u nás i v zahraničí a prohlédněte si dobové snímky i obrázky starých letáků českých spořitelen. 
Foto: Stavební spořitelna České spořitelny Buřinka

Pět spořitelen

Dnes má smlouvu o stavebním spoření každý druhý obyvatel Česka. Ke konci roku 2017 spořitelny evidovaly celkem 3 212 427 smluv. Průměrná cílová částka smluv uzavřených v tomto roce dosáhla výše 397 329 korun. Aktuální výše vkladů klientů ve stavebních spořitelnách dosahuje částky 358,9 miliardy korun.

Dnes působí na trhu pět stavebních spořitelen, před deseti lety se totiž Raiffeisen stavební spořitelna sloučila s HYPO stavební spořitelnou. Vedle Raiffky působí u nás ještě Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS), Modrá pyramida stavební spořitelna (MP), Stavební spořitelna České spořitelny Buřinka (SSČS) a Wüstenrot stavební spořitelna.

FOTO: Kampaň Stavební spořitelny České spořitelny Buřinka slibovala v roce 2010 ke každé smlouvě batoh zdarma. 

 

Právě se děje

Další zprávy