"Stavebko" vzniklo v Anglii v 18. století jako losovačka. Před 25 lety přišlo i k nám

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
21. 10. 2018 6:48
Stavební spoření, byť v různých podobách, je na evropském trhu dlouhých 243 let. Jako první s ním přišli v 18. století Angličané. Dnešní podobě se ale "stavebko" přiblížilo až na začátku 20. století, a to v Německu. V Česku se historie tohoto oblíbeného finančního produktu začala psát v roce 1993.  Přečtěte si nejdůležitější milníky stavebního spoření u nás i v zahraničí a prohlédněte si dobové snímky i obrázky starých letáků českých spořitelen. 
Foto: Modrá pyramida

Zpřísnění úvěrů

V roce 2015 překonala výše průměrného úvěru u stavebních spořitelen poprvé v historii hranici 600 tisíc korun. Velmi nízké úrokové sazby nabízely klientům rekordně levné úvěry.

V roce 2016 začal platit nový zákon o spotřebitelském úvěru, takzvaná hypoteční směrnice. Upravila veškeré typy spotřebitelských úvěrů jedním zákonem. Kupující nemovitostí musí od té doby také platit daň z nabytí nemovitých věcí. 

Česká národní banka o rok později vydala první doporučení na omezení poskytování 100% hypoték. Od té doby pravidla pro poskytování zajištěných úvěrů dále zpřísňuje.

Foto: Původně Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky se na Modrou pyramidu přejmenovala v roce 1997. Připomínala to i reklama na tramvajích. 

 

Právě se děje

Další zprávy