"Stavebko" vzniklo v Anglii v 18. století jako losovačka. Před 25 lety přišlo i k nám

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
21. 10. 2018 6:48
Stavební spoření, byť v různých podobách, je na evropském trhu dlouhých 243 let. Jako první s ním přišli v 18. století Angličané. Dnešní podobě se ale "stavebko" přiblížilo až na začátku 20. století, a to v Německu. V Česku se historie tohoto oblíbeného finančního produktu začala psát v roce 1993.  Přečtěte si nejdůležitější milníky stavebního spoření u nás i v zahraničí a prohlédněte si dobové snímky i obrázky starých letáků českých spořitelen. 
Foto: Raiffeisen stavební spořitelna

První roky

Dva roky po svém začátku představily spořitelny nabídku úvěrů nejenom k financování nové výstavby, ale i na rekonstrukce a modernizaci bydlení.

Čtvrtý rok stavebního spoření znamenal 30% nárůst počtu smluv. Výsledkem tak byl více než milion klientů se stavebním spořením. V roce 1999 už měl stavebko každý čtvrtý Čech.

Rok 2001 se označuje jako zlatý rok rodinných domů. V té době bylo uzavřeno dosud největší počet smluv o spoření v přepočtu na tisíc obyvatel. O rok později byla vyplacena historicky nejvyšší částka celkové státní podpory, dohromady 16 miliard korun.

FOTO: Položení základního kamene v pražské Koněvově ulici, kde sídlí od roku 1997 Raiffeisen stavební spořitelna.

 

Právě se děje

Další zprávy