Obchod roku se zadrhl. Nahlédněte, o co vše se hraje ve spojení Monety s bankami PPF

Ekonomika Ekonomika
29. 6. 2021 6:08
Plánované spojení Monety Money Bank s bankovní částí PPF je velká událost. Obrům, jako je Česká spořitelna, Komerční banka nebo ČSOB, by totiž vznikla významná konkurence. Akcionáři Monety v úterý na mimořádné valné hromadě záměr spojení odsouhlasili, odmítli ovšem navržené financování. Podívejte se proč a jak takové spojení na poli bankovnictví vlastně probíhá.
Foto: ČTK

Co bude znamenat případné spojení pro český trh?

  • Spojením mohla vzniknout podle počtu klientů třetí největší banka na českém trhu po České spořitelně a ČSOB. "Vznikne v určitých metrikách druhá až čtvrtá největší česká banka. To je sama o sobě historická událost," upřesňuje ekonom Stroukal.

Tedy pokud se spojení nakonec podaří. Někteří analytici se podle HN domnívají, že cena akcie Monety nyní poroste. PPF nakoupila část akcií Monety z veřejného trhu a nyní je v bance už největším akcionářem. Má podíl těsně pod 30 procenty.

Do plánu už PFF investovala hodně peněz a energie a nejspíš se k němu za pár měsíců vrátí s vyšší nabídkou akcionářům nebo s férovějším ohodnocením firem kolem Air Bank. 

 

Právě se děje

Další zprávy