Obchod roku se zadrhl. Nahlédněte, o co vše se hraje ve spojení Monety s bankami PPF

Ekonomika Ekonomika
29. 6. 2021 6:08
Plánované spojení Monety Money Bank s bankovní částí PPF je velká událost. Obrům, jako je Česká spořitelna, Komerční banka nebo ČSOB, by totiž vznikla významná konkurence. Akcionáři Monety v úterý na mimořádné valné hromadě záměr spojení odsouhlasili, odmítli ovšem navržené financování. Podívejte se proč a jak takové spojení na poli bankovnictví vlastně probíhá.
Foto: ČTK

Kdo je naopak proti spojení?

Oproti tomu někteří akcionáři Monety tvrdí, že synergie jsou mnohem menší, než s jakými počítá vedení Monety a PPF.

"Mají pro to i data, obvykle jsou synergie skutečně nižší, než s jakými záměr počítá, ale špatně se kalkuluje s neměřitelnými faktory, jako je strategie, lokální specifika českého trhu apod. Na konci dne jde ale jen a pouze o zisk. Zkrátka si někteří akcionáři myslí, že na fúzi prodělají," vysvětluje dále ekonom Stroukal.

"PPF nabízí ztrátové Zonky (Banxy) a stagnující Air Bank s Home Creditem, přičemž jak Zonky, tak Air Bank stojí ve velkém právě na Home Creditu. Manažeři mají tendenci spíše tlačit na fúze, protože ve výsledku budou řídit větší firmy s větším tržním podílem a budou mít lepší postavení ve svém oboru, zatímco akcionáři by klidně preferovali mnohem menší firmu, pokud jim přinese větší zisk," říká dále ekonom.

Někteří akcionáři Monety tedy podle Stroukala tvrdí, že je cena jejich banky podhodnocená a rizika jsou příliš vysoká. "Chrání svoji investici, což je legitimní, nikdo nemohl čekat, že takhle obrovská fúze bude bez problémů. A je dobře, že žijeme ve společnosti, kde mohou i malí akcionáři hodit vidle do fúze velkých hráčů. Takhle vypadá tržní ekonomika, tohle je kapitalismus," doplňuje k situaci na bankovním trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy