Obchod roku se zadrhl. Nahlédněte, o co vše se hraje ve spojení Monety s bankami PPF

Ekonomika Ekonomika
29. 6. 2021 6:08
Plánované spojení Monety Money Bank s bankovní částí PPF je velká událost. Obrům, jako je Česká spořitelna, Komerční banka nebo ČSOB, by totiž vznikla významná konkurence. Akcionáři Monety v úterý na mimořádné valné hromadě záměr spojení odsouhlasili, odmítli ovšem navržené financování. Podívejte se proč a jak takové spojení na poli bankovnictví vlastně probíhá.
Foto: Kristýna Zvelebilová

Jak takové spojení probíhá?

Z ekonomického pohledu řečeno: pokud ze spojení převažuje synergie (spolupráce, pozn. redakce) nad výší nákladů a rizikem, které z fúze vyplývají, potom podle ekonomů dává smysl k fúzi přistoupit.

  • "Otázkou je poté cena. Pokud je čistá synergie malá, nedává smysl za ni platit hodně. A tady se názory akcionářů liší," vysvětluje ekonom společnosti Rodger Dominik Stroukal postoj akcionářů Monety. "Jedni vidí malá rizika a velké synergie, jiní tvrdí, že rizika jsou obrovská a synergie nadhodnocené," dodává.

Typicky podle něj banky ušetří sloučením zhruba čtvrtinu nákladů. "Jsou ale i případy, kde se ušetřilo jen pár procent. Náklady na sloučení ale nejsou zanedbatelné - banky musí přejít na jednotný marketing, rebrandovat, sloučit interní procesy, přejít na společné interní systémy, zaplatit analýzy toho, jestli šetřit na zavření pobočky jedné či druhé původní banky, pokud jsou ve stejném místě, a podobně," popisuje Stroukal proces fúze.

 

Právě se děje

Další zprávy