Obchod roku se zadrhl. Nahlédněte, o co vše se hraje ve spojení Monety s bankami PPF

Ekonomika Ekonomika
29. 6. 2021 6:08
Plánované spojení Monety Money Bank s bankovní částí PPF je velká událost. Obrům, jako je Česká spořitelna, Komerční banka nebo ČSOB, by totiž vznikla významná konkurence. Akcionáři Monety v úterý na mimořádné valné hromadě záměr spojení odsouhlasili, odmítli ovšem navržené financování. Podívejte se proč a jak takové spojení na poli bankovnictví vlastně probíhá.
Fotografie černé stuhy, která byla z pietních důvodů vyvěšena na budově PPF Gate v Praze 6 v den, kdy bylo oznámeno tragické úmrtí Petra Kellnera.
Fotografie černé stuhy, která byla z pietních důvodů vyvěšena na budově PPF Gate v Praze 6 v den, kdy bylo oznámeno tragické úmrtí Petra Kellnera. | Foto: Lukáš Bíba

Kdo spojení podporuje?

Hospodářské noviny (HN) připomněly, že spojení chce hlavně skupina PPF. Před akcionáře na obhajobu dlouhodobého plánu dokonce vystoupili členové nejužšího vedení - finanční ředitelka Kateřina Jirásková a jeden z vlastníků PPF Jean-Pascal Duvieusart. V květnu na telekonferenci vysvětlovali, že plán přinese 1,8 miliardy korun úspor a prospěch z transakce budou mít všichni akcionáři.

Za spojení bojuje podle HN také generální ředitel Monety Tomáš Spurný, jehož reputace coby jednoho z nejschopnějších bankéřů v Česku je tím v sázce.

Spurný tvrdí, že silnější skupina s 2,4 milionu klientů by dostala další impulz k růstu. Podle Spurného je to šance vylepšit pozici banky ve výběru vkladů od lidí a vytvořit největšího prodejce spotřebitelských úvěrů na trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy