Důchodkyně prodala bonbony a nezvládla vytisknout účtenku. Majitel trafiky má platit pokutu 16 tisíc

Martin Ťopek Martin Ťopek
Aktualizováno 18. 4. 2018 18:48
Chybějící účtenka EET při prodeji jedné krabičky větrových bonbonů stála majitele trafiky 16 tisíc korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Holešov - Draze vyšla kontrola berních úředníků majitele trafiky Ondřeje Piskače. Ve své prodejně v Holešově zaměstnával jednasedmdesátiletou důchodkyni. Té se během kontrolního nákupu loni v dubnu nepodařilo vytisknout na tabletu účtenku EET, což kontroloři ocenili pokutou 15 tisíc korun plus tisíc jako správní poplatek. 

"Paní měla částečně nepohyblivou ruku, dělaly jí potíže všechny práce s technikou, třeba s terminálem Sazky," popisuje Piskač. Účtenky EET měla brigádnice tisknout z tabletu za pomoci speciální dotykové tužky. "Pravděpodobně něco špatně zmáčkla, spadla jí aplikace a už si s tím nevěděla rady," dodává. 

Proti pokutě se odvolal, po půl roce však přišlo potvrzení trestu. Na případ upozornilo sdružení Podnikatelské odbory. "Úředníci odhalili další hrdelní zločin! Nevydání účtenky za krabičku Tic-Taců v trafice," napsal na Facebook předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek. 

Následně o případu informoval ministryni financí Alenu Schillerovou. "Ministryně Schillerová mi dnes v jedné větě řekla, že jí mám protokol o kontrole poslat, protože ona to vyřeší, ale zároveň, že jistě lžeme a protokol nemáme, nebo jsme alespoň zkreslili informace o případu," říká Bábek. 

Ministryně Schillerová se zatím k případu nevyjádřila. Podle mluvčí Generálního finančního ředitelství Kateřiny Vaidišové je však uvedená interpretace zavádějící, neboť záměrně opomíná některé významné okolnosti.

"Obecně není pro uložení sankce rozhodující, v jaké hodnotě byla služba či zboží v rámci kontrolního nákupu pořízeny, nýbrž intenzita porušení zákonných povinností zjištěná na základě kontrolního nákupu - tedy zda se jedná například o drobnou chybu v údajích na vystavené účtence, nebo o skutečnost, že účtenka nebyla vůbec vystavena, nebyly zaslány údaje o evidované tržbě, případně zda bylo zjištěno opakované porušení zákona o evidenci tržeb," říká Vaidišová.

"Při vydávání pokuty vždy správce daně přihlíží ke všem okolnostem daného případu a také se podle nich odvíjí výše vlastní pokuty. Daný případ jsme prověřili a rádi svůj postup vysvětlíme, budeme-li zproštěni mlčenlivosti," dodává mluvčí.

Z úředního protokolu, který má Aktuálně.cz k dispozici, je zřejmé, že Ondřej Piskač se v odvolání snažil pochybení brigádnice vysvětlit. "Je třeba vzít v úvahu, že paní Březinové je 71 roků, má zdravotní omezení po vážném úrazu pravé ruky, kterou špatně ovládá, a ve svém věku už velmi špatně zvládá moderní technologie, se kterými se v životě nesetkala," uvedl majitel trafiky. 

Piskač dodal, že během uplynulého roku, kdy ještě vlastnil dva stánky, ho dvakrát vykradli zloději, čímž mu vznikla škoda 75 tisíc korun. Ta ho následně vedla nejprve k uzavření jedné trafiky a posléze k osobnímu bankrotu.

"Z těchto důvodů považuji pokutu ve výši 15 000 korun za naprosto nepřiměřenou a pro malý stánek prakticky likvidační. Žádám proto o její prominutí nebo snížení na přiměřenou míru," uvedl Piskač v odvolání. 

Finanční správa však argumenty odmítla a pokutu potvrdila. Piskač již sankci zaplatil.

Předseda Podnikatelských odborů chce jednat s ministryní Schillerovou a žádat zmírnění podobných postihů, které považuje za nesmyslné. "Rozjedu tvrdou kritiku samotné kontroly a následně to vztáhneme k elektronické evidenci obecně. Tento případ není žádný exces, to je zcela běžná situace," tvrdí Bábek. 

 

Právě se děje

Další zprávy