Dráhy dohánějí zpoždění s wifi, připojení nabídnou i v railjetech

ČTK ČTK
26. 4. 2016 16:01
Dopravce dokončuje instalaci zařízení, které umožní příjem bezdrátového internetu v soupravách railjet jezdících na lince Praha - Brno - Vídeň - Štýrský Hradec. Všech sedm jednotek by mělo být wifi vybaveno během tohoto týdne.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha - České dráhy dokončují instalaci zařízení, které umožní příjem bezdrátového internetu v soupravách Railjet jezdících na lince Praha - Brno - Vídeň - Štýrský Hradec. Všech sedm jednotek by mělo být wifi vybaveno během tohoto týdne. 

Zatímco červená vozidla, která na stejné trase provozují rakouské dráhy (ÖBB), byla bezdrátovým internetem vybavena od zahájení provozu, modré soupravy Českých drah nyní dohání přes rok a půl trvající zpoždění.

České dráhy to zdůvodňují zdlouhavým výběrovým řízením, ve kterém zakázku za více než 19 milionů korun na vybavení 49 vagonů railjetů internetem a informačním palubním portálem zadaly sdružení, které tvoří dceřiná společnost ČD Telematika a Simac Technik ČR.

Wi- Fi připojení v současnosti České dráhy nabízí ve více než 529 vlacích, z toho více než 108 vlaků je dálkových. Standardem je bezdrátové připojení k internetu rovněž u soukromých železničních dopravců, RegioJetu a Leo Expressu.

Kromě připojení k internetu budou všechny vozy Railjet vybavené informačním a zábavním palubním portálem, podobně jako jednotky pendolino, které dopravce nasazuje na trati z Prahy do Ostravy a dále do Košic. Kromě informací o jízdě vlaku a turistických cílech v okolí vlakových zastávek nabízí tento systém filmy, elektronické knihy a audioknihy, dětské hry nebo hudbu.

Vlaky Českých drah s wifi jezdí například na tratích z Děčína přes Ústí nad Labem do Mostu, Chomutova a Kadaně, mezi Chebem a Karlovými Vary, z Pardubic do Hradce Králové a Jaroměře, dále například mezi Nezamyslicemi, Prostějovem, Olomoucí, Zábřehem na Moravě a Šumperkem na střední Moravě nebo z Rožnova pod Radhoštěm přes Valašské Meziříčí do Kroměříže a Kojetína či v okolí Brna na lince S2 do Letovic a Křenovic. V průměru státní dráhy vypraví denně téměř devět tisíc vlaků.

 

Právě se děje

Další zprávy