Elektřina levněji. Nabízí se už roky, vyznat se v nízkém tarifu ale může být rébus

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
27. 10. 2022 6:01
Vysoké účty za energie jsou strašákem leckteré domácnosti. Kromě peněžní úlevy od vlády si ale mohou k nižším účtům dopomoci samy. Ušetřit totiž mohou třeba i na takzvaném nízkém tarifu, mezi lidmi známém jako noční proud. Přehled ukazuje, za jakých podmínek mají domácnosti na tento tarif nárok a nakolik se skutečně vyplatí.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Jak nízký tarif funguje?

  • Nočním proudem se myslí elektřina, kterou distributoři nabízejí odběratelům za nižší cenu. Původ tohoto pojmenování sahá do období, kdy domácnosti odebíraly levnější proud pravidelně mezi 22:00 až 6:00. 

To už dnes ale neplatí a hodiny nízkého tarifu jsou rozloženy do celého dne. Označení "noční" tedy může mást.

Střídání mezi levnějším a dražším odběrem elektřiny řídí takzvané spínání HDO (hromadné dálkové ovládání). To automaticky přepne tarif na levnější podle časů spínání, které se ovšem u jednotlivých distributorů elektřiny liší. Na změnu nicméně dokáží upozornit i zařízení, jako jsou chytré zásuvky.

Nízký tarif se vyplatí především domácnostem, které elektřinou i topí a ohřívají vodu nebo třeba nabíjejí elektromobil či ji odebírají pouze nárazově - například na chalupě.

 

Právě se děje

Další zprávy