Elektřina levněji. Nabízí se už roky, vyznat se v nízkém tarifu ale může být rébus

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
27. 10. 2022 6:01
Vysoké účty za energie jsou strašákem leckteré domácnosti. Kromě peněžní úlevy od vlády si ale mohou k nižším účtům dopomoci samy. Ušetřit totiž mohou třeba i na takzvaném nízkém tarifu, mezi lidmi známém jako noční proud. Přehled ukazuje, za jakých podmínek mají domácnosti na tento tarif nárok a nakolik se skutečně vyplatí.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Kolik mohu uspořit?

Domácnost na nízkém tarifu ušetří jednoduše tím, že spotřebič jako například pračku zapne v době tohoto levnějšího proudu. O kolik bude útrata nižší, vždy záleží na konkrétním dodavateli a sazbě. 

  • Odborníci se ale shodují, že cena za noční a denní proud se dnes již tolik neliší. Zejména kvůli vysokým velkoobchodním cenám elektřiny, které jsou pro tuto dobu příznačné. V některých případech přesto může úspora dosahovat i stovek korun za rok.

"Rozdíl v ceně silové elektřiny v nízkém a vysokém tarifu je v nynějších cenících dodavatelů buď nulový, nebo zanedbatelný. U fixovaných cen může být ale i 25 procent," upozorňuje energetický expert ze společnosti EGÚ Brno Michal Macenauer.

Ne příliš výhodnou sazbu zejména pro nové klienty připouští i Hanzelka z Pražské energetiky. "Pokud se podíváte do našeho ceníku na silovou elektřinu, u distribuční sazby D25d (ohřev vody v bojleru) je rozdíl u jedné spotřebované kilowatthodiny jen 20 haléřů (bez DPH). Konkrétně pro nově příchozí zákazníky je to 6,70 korun bez DPH u vysokého tarifu a 6,50 korun bez DPH u nízkého tarifu. Bez distribučních poplatků," vypočítává.

Vždy ale rozhoduje konkrétní smlouva. Také mluvčí Energetického regulačního úřadu Michal Kebort proto podotýká, že byť se rozdíly mezi nízkým a vysokým tarifem v poslední době spíš snižují, úspory nemusí být zanedbatelné.

 

Právě se děje

Další zprávy