Elektřina levněji. Nabízí se už roky, vyznat se v nízkém tarifu ale může být rébus

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
27. 10. 2022 6:01
Vysoké účty za energie jsou strašákem leckteré domácnosti. Kromě peněžní úlevy od vlády si ale mohou k nižším účtům dopomoci samy. Ušetřit totiž mohou třeba i na takzvaném nízkém tarifu, mezi lidmi známém jako noční proud. Přehled ukazuje, za jakých podmínek mají domácnosti na tento tarif nárok a nakolik se skutečně vyplatí.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Kdy mám na nízký tarif nárok?

  • Na nízký tarif ale nedosáhne každý. Jak vysvětluje mluvčí Pražské energetiky Karel Hanzelka, na tarif má zákazník nárok pouze tehdy, pokud ohřívá vodu v elektrickém bojleru nebo topí elektřinou. "Většina našich zákazníků v Praze elektřinou pouze svítí (mají základní tarif D02d) a nízký tarif se jich tedy netýká," upozorňuje.

Jinými slovy, pokud zákazník buď elektřinou jen svítí, případně vaří, nízký tarif se ho netýká. Jesliže elektřinou kromě svícení i ohřívá vodu (v bojleru), má nárok na osm hodin denně v nízkém tarifu. Jde především o odběrná místa na venkově.

Pokud elektřina domácnosti slouží ke svícení, ohřevu vody i topení, může nízkého tarifu využívat dokonce 20 hodin denně.

Soňa Holingerová z ČEZu upřesňuje, že nízký tarif se na zákazníka vztahuje pouze tehdy, pokud vlastní jedno z těchto zařízení - bojler, elektrické topení (například elektrokotel, podlahové vytápění, přímotop), tepelné čerpadlo k vytápění, akumulační či hybridní vytápění nebo také elektromobil.

ČEZ nabízí celkem pět různých sazeb, které v sobě nízký tarif zahrnují. V případě jedné z nich (sazba D57d) běží lacinější proud také až 20 hodin denně. "V nabídce je i takzvaná dvoutarifová sazba ve víkendovém režimu. "Doba platnosti nízkého tarifu je v tomto případě stanovena celoročně od pátečních 12:00 do nedělních 22:00," dodává Holingerová.

 

Právě se děje

Další zprávy