Elektřina levněji. Nabízí se už roky, vyznat se v nízkém tarifu ale může být rébus

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
27. 10. 2022 6:01
Vysoké účty za energie jsou strašákem leckteré domácnosti. Kromě peněžní úlevy od vlády si ale mohou k nižším účtům dopomoci samy. Ušetřit totiž mohou třeba i na takzvaném nízkém tarifu, mezi lidmi známém jako noční proud. Přehled ukazuje, za jakých podmínek mají domácnosti na tento tarif nárok a nakolik se skutečně vyplatí.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Jak Češi šetří

  • Podle oslovených expertů není nízký tarif špatnou volbou, spásou vysokých faktur za energie v něm ale nevidí. "Důležitější je v dnešní době omezit spotřebu a plýtvání celkově," míní Jiří Koželouh z ekologické organizace Hnutí Duha.

Na tvrdá data je sice nutné si počkat až na zimu, už teď je ale možné říci, že se Češi o šetření skutečně zajímají. "Z našich průzkumů je patrné, že lidé jsou připraveni snížit svůj tepelný komfort ve svých domovech až o dva stupně Celsia. Reagují tak i ti, kteří i nadále mají zafixované nižší ceny. Dá se tedy říci, že většina zákazníků už dnes šetří nebo minimálně o úsporách uvažuje," uvedl v říjnu pro Aktuálně.cz mluvčí innogy Pavel Grochál.

Podle Koželouha se to projevuje také raketovým růstem zájmu o zateplování, tepelná čerpadla nebo instalace fotovoltaiky na střechy.

S tím souhlasí i analytička Kateřina Davidová z Centra pro dopravu a energetiku. "Podle rostoucí poptávky po alternativách plynu ve vytápění, například tepelných čerpadlech či dřevu, bych odhadovala, že se lidé snaží snižovat své náklady, a to přechodem na jiný zdroj vytápění, nebo šetřením," uvádí Davidová.

Podle dat společnosti Amper Meteo, která spotřebu energií v Česku dlouhodobě sleduje, se prozatím v září spotřebovalo meziročně o 7,8 procenta méně plynu. Po očištění o vliv počasí šlo dokonce o 24,9 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy