Co přinesl vstup do EU českému zemědělství? Klady i zápory přehledně

Radim Klekner
30. 6. 2018 11:40
Vstup do Evropské unie a napojení na Společnou zemědělskou politiku (CAP) výrazně přispěly ke stabilizaci agrosektoru v ČR. Vedly k zastavení propadu hospodářského výsledku odvětví a od roku 2011 k jeho pozvolnému a trvalému růstu. Přinesly ale i útlum živočišné produkce a nárůst dovozů.
Foto: Jakub Plíhal

Úbytek pracovníků

Po roce 1989 začal klesat počet lidí pracujících trvale v zemědělství a tento trend pokračoval i po vstupu do unie.

Souviselo to i se Společnou zemědělskou politikou EU, která se sice snaží o zajištění soběstačnosti v zásobování potravinami, zvýšení efektivity výroby a udržení přiměřených cen zemědělských komodit, na druhou stranu však tlačí na postupný útlum nadprodukce agrárního sektoru.

V roce 1989 pracovalo u nás v zemědělství 569 tisíc osob, v roce 2004 už jen 145 tisíc a loni 104 tisíc. Ustavičně přitom klesá počet osob zaměstnaných v agrosektoru ve věkových kategoriích do 55 let a narůstá počet osob v předdůchodovém a důchodovém věku.

Farmáři se začali více spoléhat na sezonní pracovníky.

 

Právě se děje

Další zprávy