Norsko pošle do Česka další miliony. Podívejte se, co tu platí a proč to vlastně dělá

Ondřej Neufus Ondřej Neufus
Aktualizováno 28. 5. 2019 11:49
Na podporu kultury půjde v příštích třech letech z takzvaných Norských fondů zhruba 870 milionů korun, oznámilo na úterní tiskové konferenci ministerstvo financí. Od roku 2004, kdy je Česko členem Evropské unie a zároveň příjemcem peněz z norských fondů, přišlo na účet zřizovatelů více než tisícovky různých projektů v tuzemsku přes šest miliard korun. Tento týden se podepsala další dohoda, na jejímž základě sem zamíří dalších zhruba pět miliard korun. Proč vlastně Norové, Islanďané a Lichtenštejnci, kteří nejsou členy EU, peníze do Česka posílají? A jaké projekty za uplynulých 15 let mohly díky tomu v tuzemsku vzniknout?
Foto: zamek-telc.eu

1. Oprava jezuitské koleje v Telči

Nejdražší schválený projekt, který zafinancovaly peníze z norských fondů, byl schválen již v roce 2008. Jednalo se o stavební a památkovou rekonstrukci bývalé jezuitské koleje v sousedství zámku Telč.

O peníze tehdy žádala Masarykova univerzita v Brně. Díky penězům bylo možné kolej opravit a zároveň vytvořit středoevropské vzdělávací a výzkumné centrum pro kulturní dědictví.

  • Datum schválení: 17. 12. 2008
  • Výše dotace: 4,9 milionu eur (v dnešním kurzu přes 126 milionů korun)
 

Právě se děje

Další zprávy