České dráhy dostaly pokutu kvůli novým vlakům. Zvýhodnily Škodu, tvrdí úřad

ČTK ČTK
25. 11. 2016 12:03
Díky dodatku ke smlouvě nemohl státní dopravce požadovat pokutu za opožděnou dodávku každého vlaku.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Brno – Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu 200 000 korun pro České dráhy. Státem ovládaný podnik podle něj nezákonně změnil smlouvu na dodávky elektrických vlaků, konkrétně patnácti třívozových elektrických jednotek.

České dráhy v červnu 2012 uzavřely dodatek k původní kupní smlouvě se společností Škoda vagonka z roku 2011. Dodatek měnil ustanovení týkající se smluvní pokuty v tom smyslu, že dráhy nově nebyly oprávněny požadovat pokutu za prodlení s dodávkou jednotlivé jednotky.

"Dodatkem došlo k podstatné změně smlouvy," uvedl Rafaj. Zadavatel zakázky podle úřadu může udělat jen takové změny smlouvy, které nejsou podstatné. "Vybraný dodavatel byl změnou provedenou dodatkem zvýhodněn oproti jiným konkurenčním uchazečům," dodal Rafaj.

Rozhodnutí antimonopolního úřadu nyní prozkoumají právníci Českých drah. "Trváme na tom, že k pochybení z naší strany nedošlo, rozhodnutí ÚOHS analyzujeme a ve lhůtě pro podání opravného prostředku zvolíme odpovídající postup," řekl mluvčí dopravce Radek Joklík.

 

Právě se děje

Další zprávy