Zlomí vám kolega ruku? Odškodné platí jen firma

Tomáš Fránek
17. 10. 2007 23:00
Soud rozhodl: Odpovědnost nese jen firma
Foto: Schenker

Brno - Odškodnění za vážný pracovní úraz musí platit firma a ne její zaměstnanec, který vážné zranění způsobil.

Nejvyšší soud tak rozhodl ve sporu zaměstnance a firmy za západu Čech o odškodnění za pracovní úraz, při kterém byl pracovník vážně zraněn a požadoval statisícové odškodnění jak po firmě, tak po muži, který mu zranění způsobil.

Firma měla zaplatit 750 tisíc korun. Po kolegovi, který při couvání vysokozdvižného vozíku muže srazil a způsobil mu zlomeninu stydké kosti a kloubu, chtěl zraněný 840 tisíc korun.

Firma ano, zaměstnanec ne

V prvním kole sporu u Krajského soudu v Plzni zraněný zaměstnanec uspěl, firma měla zaplatit 250 tisíc korun. Pracovník, který byl trestním příkazem odsouzen za ublížení na zdraví, pak měl zaplatit 60 tisíc korun.

Vrchní soud v Praze ale verdikt změnil, firma měla za úraz zaplatit 50 tisíc korun, pracovník odškodnění neměl platit vůbec.

Podle soudu totiž nešlo o úmyslný trestný čin a za škodu způsobenou pracovníkem je zodpovědný zaměstnavatel.

Zraněný muž proto poslal dovolání k Nejvyššímu soudu. "Pracovník nese přímou odpovědnost, byly porušeny pracovní povinnosti," uvedl v dovolání, ve kterém ani nesouhlasil s nízkým odškodněním od zaměstnavatele.

Nejvyšší soud ale dovolání zamítl. Podle senátu Nejvyššího soudu pod vedením předsedy Pavla Pavlíka zodpovídá za počínání svého zaměstnance zaměstnavatel, a proto musí platit také odškodnění.

"Zaměstnanci odpovídají osobně a přímo nikoliv postižené fyzické osobě, nýbrž jen té právnické či fyzické osobě, které je při své činnosti použily," rozhodl Nejvyšší soud.

Časté spory

Ten už letos posuzoval šestnáct sporů týkajících se odškodnění za pracovní úrazy.

Pracovních úrazů v Česku mírně ubývá, v některých regionech ale naopak přibývá smrtelných úrazů.

Například ve středních Čechách už letos bylo jedenáct smrtelných pracovních úrazů, loni to bylo dvanáct za celý rok. Padající jeřáb na stavbě akvaparku zabil dva dělníky v Čestlicích v okrese Praha-východ.

Nejvíce pracovních úrazů je přitom v průmyslu a zemědělství.

 

Právě se děje

Další zprávy