Machinace s regulovanými byty soudci nezatrhli

Tomáš Fránek
19. 9. 2007 12:25
Stížnost na fiktivní bydlení u příbuzných
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Převést byt s regulovaným nájemným na příbuzného a odstěhovat se jinam. Tak přesně tuto dosud běžnou praktiku chtěli zatrhnout soudci z pražského obvodního soudu. Paragrafy, které to umožňují, ale přes jejich snahu zůstanou v platnosti.

Soudci Obvodního soudu pro Prahu 3 chtěli, aby Ústavní soud zrušil - jako protiústavní - paragraf, který takový postup umožňuje. Podle nich poškozuje právo majitelů domů na ochranu majetku.

Ústavní soudci ale podle informací deníku Aktuálně.cz ústavní stížnosti odmítli. Podle rozhodnutí ústavních soudců totiž návrh na zrušení sporných paragrafů nemohli soudci Obvodního soudu vůbec podat. Proto byl jejich návrh odmítnut pro neoprávněnost.

Čítankový případ

Žádost soudců na zrušení sporných paragrafů se odvíjela od konkrétního případu z Prahy, v němž posuzovali spor mezi majitelem domu a nájemníky.

Majitel domu na Vinohradech dal nájemníkům výpověď z dvoupokojového bytu s tím, že mají další byt v Praze a jsou též spoluvlastníky domů v Milevsku a Vodňanech.

Nájemníci však výpověď odmítli s tím, že se už z bytu odstěhovali, a nájem tak podle zákona přešel na jejich syna, který s nimi v bytě žil.

Majitel domu tento postup - o němž nevěděl - označil za rozporný s dobrými mravy a účelové obcházení zákona, které mělo synovi nájemníků zajistit výhodné bydlení.

Nejde o získání výhodného bydlení

Obvodní soud na základě žaloby majitele domu zjistil, že původní nájemníci se z domu na Vinohradech do nového bytu ve Strašnicích odstěhovali už v roce 2002. To potvrdili i soudem vyslechnutí svědci.

Soudci po prozkoumání případu uvedli, že zákon umožňující přechod nájmu na příbuzné slouží především jako ochrana lidem, kteří nájemní byty společně užívají a mohou se spoléhat na to, že z bytu nebudou muset odejít ani po smrti rodičů či příbuzných, kteří s nimi bydleli.

"Není prioritou získat výhodné bydlení," uvedl soud. Zatímco v případě úmrtí jde o náhlou událost, kterou nelze předvídat, u odchodu z bytu do jiného a přenechání ho rodinným příslušníkům jde podle soudců o dlouhodobě plánované jednání.

Sedmadvacetiletý syn nájemníků měl v době, kdy jeho rodiče odešli do jiného bytu, zaměstnání a vlastní příjem. Do bytu se za ním také přistěhovala i jeho přítelkyně.

Boj s převody

V posuzovaném případě tak podle Obvodního soudu nejde rozhodně o situaci, která by měla způsobit sociální otřes. "Nelze se nezmínit, že u nájemníka jde o osobu soběstačnou, sociálně zajištěnou," uvedli soudci.

Proti snaze zneužít přechodu nájmu bojuje i pražský magistrát. Přibližně čtvrtinu žádostí o výměnu obecního bytu a o přechod nájmu tak nechává prošetřit soukromým detektivem.

"Jednou z podezřelých transakcí jsou výměny magistrátních bytů za byty v domech se soukromým majitelem a některé případy přechodu nájmu ve společné domácnosti," uvedl pražský radní Jiří Janeček.

 

Právě se děje

Další zprávy