Zemědělci míří do Prahy, budou demonstrovat proti EU

Veronika Skálová Veronika Skálová
5. 3. 2009 15:01
Agrární sněm jednal hlavně o mléce. Chystá i demonstraci proti rozdílným podmínkám v Evropské unii.
V úterý demonstrovali skláři, za týden budou skandovat zemědělci.
V úterý demonstrovali skláři, za týden budou skandovat zemědělci. | Foto: Ludvík Hradilek

Olomouc - Stovky, možná tisíce zemědělců vyrazí příští čtvrtek demonstrovat do Prahy.

Důvodem jejich nespokojenosti jsou rozdílné podmínky pro zemědělce z původních a nových členských států Evropské unie.

„Datum a místo je odvozené od návštěvy eurokomisařky pro zemědělství Marrian Fischer Boelové. Přijedou nás podpořit i naši kolegové z ostatních evropských zemí," řekl na dnešním agrárním sněmu prezident Agrární komory Jan Veleba.

Podpořit české zemědělce přijedou především farmáři z okolních zemí. Ze Slovenska potvrdilo účast 700 lidí, z Německa přibližně dvě stovky stejně jako z Rakouska. „Účast slíbili i Poláci a Maďaři, ale počet zatím neupřesnili," dodal Veleba.

Brusel podle něj do českého rozpočtu posílá jen 60 procent plateb, které na jednoho zemědělce dostávají od Unie například Rakousko nebo Německo. „Rozdíl mezi námi a kolegy ze západu je příliš velký na to, abychom jim mohli konkurovat. Na narovnání těchto podmínek odmítáme čekat do roku 2013," vysvětlil prezident agrární komory.

Spor o mléko pokračuje

Hlavním tématem dnešního agrárního sněmu však nebyl plánovaný protest, ale situace na trhu s mlékem. Jeho cena totiž dál klesá a je pro farmáře likvidační. I na to budou upozorňovat demonstrující příští čtvrtek v pražských ulicích.

„Producenti mléka prodělali v lednu 500 milionů korun, v únoru už 550 milionů. A březnu ztráty nepochybně ještě vzrostou. Už nyní jsou výkupní ceny tak nízko, že pokrývají jen 50 až 70 procent nákladů," zdůraznil problém Jan Veleba.

Právě o situaci na trhu s mlékem přijel dnes na agrární sněm hovořit i ministr zemědělství Petr Gandalovič. Zemědělci mu v úterý poslali otevřený dopis. V něm jej varovali, že stojí na prahu vybíjení stád a vyzvali jej k okamžitým konkrétním krokům.

„Odmítáme tento konfrontační způsob komunikace otevřeným dopisem v situaci, kdy jsou jasně dané možnosti podpory mléčného sektoru a zemědělská veřejnost je o těchto nástrojích průběžně informována," řekl zemědělcům Gandalovič.

 „V programu rozvoje venkova je v současné době také připraven start programu podpory malých producentů mléka. Na základě aktivity našeho minsiterstva zvýšila navíc Evropská unie sazby dotací na export mlékárenských přebytků z EU, od počátku tohoto měsíce byly také zahájeny intervenční nákupy sušeného mléka a másla," vyjmenoval ministr.

Agrárníky to však neuspokojilo. „Pan ministr nás svými výstupy před delegáty i na tiskové konferenci. Jím navrhovaná opatření nejsou dostatečná, situaci to nijak nezlepší. Pokud cena mléka nezmění, za půl roku začne vybíjení stád dojného dobytka," konstatoval Veleba.

 

Právě se děje

Další zprávy