Cena mléka padá, máslo zlevnilo o 10 korun za osm týdnů

Veronika Skálová Veronika Skálová
13. 2. 2009 15:40
Nadbytek mléka sice zlevňuje mléčné výrobky, ale likviduje zemědělce.
Mléka je příliš mnoho, proto klesá jeho cena i v obchodech.
Mléka je příliš mnoho, proto klesá jeho cena i v obchodech. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Zákazníky, kteří rádi ušetří každou korunu, vývoj ceny mléčných výrobků jistě těší. Ještě na začátku prosince se v České republice prodával kilogram másla v průměru za necelých 107 korun. V prvním únorovém týdnu už jeho cena spadla pod 95 korun za kilogram. Vyplývá to z pravidelných šetření Českého statistického úřadu.

"Ceny mléka a mléčných výrobků poklesly v řádu desítky procent. Tento trend začal již na podzim loňského roku," potvrdil Libor Kytýr, mluvčí společnosti Ahold, která provozuje prodejny Albert a Hypernova.

Začne vybíjení dobytka?

Dobrá zpráva pro konzumenty však znamená blížící se likvidační stav pro ty, kdo mléko produkují.

"Výkupní cena litru mléka už se dostala pod hranici šesti korun a přitom náklady na produkci jsou osm korun na litr. Na takové úrovni byla výkupní cena mléka naposledy v roce 1995 Situace je tak dramatická, že pokud se v horizontu dvou měsíců něco nestane, octne se Česká republika na prahu vybíjení stád," varoval prezident agrární komory Jan Veleba.

Navíc na úterním setkání se zástupci mlékáren se zástupci zemědělců dozvěděli, že v nejbližších třech měsících se nejspíš výkupní cena mléka rozhodně nezvýší.

Dnes proto Svaz chovatelů českého strakatého skotu vydal prohlášení v němž požaduje urychlené schválení speciálních podpůrných programů umožňujících podporu dojného skotu či například obnovení podpory školního mléka.

Nadbytek mléka je v celé Unii

Potíže na trhu s mlékem začaly už vloni na podzim a týkají se celé Evropské unie. Slovenské ministerstvo zemědělství již požádalo Evropskou komisi o zvážení různých možností stabilizace na trhu s mlékem. Na Slovensku totiž cena másla poklesla od roku 2007 o 40 procent, a cena odstředěného sušeného mléka téměř o 50 procent.

"Výrazně se snížil export mléka ze zemí Evropské unie a téměř ve všech členských zemích se nyní řeší jeho nadbytek. Situací už se zabývala i evropská rada, řeší se už od poloviny prosince. Z organizačních důvodů nelze přijmout opatření ze dne na den. Máme však snahu sektoru pomoci," konstatoval mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček.

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Zemědělci však českému ministerstvu dávají za příklad sousední Německo, kde už kroky na záchranu trhu s mlékem podnikli.

"Kromě přímé finanční pomoci například ministryně zemědělství vyvíjí veškeré úsilí na zvýšení spotřeby ve školách a podobně. U nás jdou na podporu projektu školního mléka stále peníze z Bruselu, ale už ne z České republiky. V některých školách tak šla spotřeba mléka o polovinu dolů," upozornil Veleba.

Na konkrétní kroky ministerstva čekají i zpracovatelé mléka. "Na situaci na trhu reagujeme každý měsíc. K nějakým změnám už u nás došlo, zatím je však nelze zveřejnit. Budoucností se budeme hodně zabývat v březnu, protože v dubnu začíná nový kvótový rok a uzavírají se dlouhodobé smlouvy," uvedla Barbora Daňková, mluvčí největšího českého mlékárenského podniku Madeta.

 

Právě se děje

Další zprávy