Zákon vyhnal Američany z Tatry

Marek Odstrčilík
27. 7. 2006 12:00
Praha - České zákony donutily amerického investora prodat kopřivnickou automobilku Tatra. Kupcem chtěla být prý Penta.
Foto: Aktuálně.cz

Americkou společnost Terex Corp. přivedla k prodeji kopřivnické firmy novela zákona, podle níž musí lidé ve statutárních orgánech zbrojovek projít bezpečnostní prověrkou. A tu cizinci nedostanou.

Novým majitelem se tak stane skupina amerických a českých investorů.

Kupující Tatru znají a mají s ní dlouhodobé podnikatelské plány, oznámil dnes podle agentury Reuters šéf Terexu Ronald DeFeo. Dodal, že transakce by měla být dokončena ve třetím čtvrtletí 2006. Žádné jiné podrobnosti kontraktu však nesdělil.

"Noví majitelé se zřejmě představí až po vypořádání celé transakce. Nyní Terex jen zmínil původ kapitálu, aby se zabránilo obavám, že Tatru kupuje někdo z Východu," řekl agentuře ČTK důvěryhodný zdroj, který si nepřál být jmenován. Česká média se totiž v minulých měsících při spekulacích o prodeji Tatry zmiňovala také o ruské automobilce Kamaz.

Podle informací deníku Aktuálně.cz se ve zbrojařských kruzích spekuluje, že českým investorem mohla být místní odnož slovenské finanční skupiny Penta Investments. Nicméně podle jiného zdroje měla Penta jen zájem, ale nedostala možnost provést hloubkovou kontrolu ve firmě, a proto od záměru ustoupila.

Terex Corporation vlastní 80,51 procenta akcií Tatry.

V čele zbrojovek žádní cizinci

Americký výrobce těžkých strojních zařízení už v souvislosti s novelou českého zákona o obchodování s vojenským materiálem oznámil záměr své akcie prodat.

"Společnost, která smí prodávat vojenský materiál do zahraničí, musí splnit řadu podmínek. Jednou z nich je, že statutárním orgánem (tedy jednatelem) či členem statutárního orgánu, prokuristou či členem dozorčí rady musí být občan České republiky," uvedl předseda představenstva Tatry Igor Vlček.

"Ten pak musí splňovat ještě řadu dalších podmínek, jednou z nich je, že musí mít prověrku Národního bezpečnostního úřadu," řekl Aktuálně.cz Vlček.

Vlček dále uvedl, že zahraničních investorů, zejména z členských států NATO či Evropské unie, se bezesporu podmínka českého občanství členů vedení dotýká, nechápou ji ovšem jako problém existenční, ale spíše jako nedůvodnou nedůvěru a administrativní komplikaci.

"Řešení se nabízí celá řada, určitě k nim ale nepatří opuštění investic v České republice, jak před časem spekulovala některá média," dodal před nedávnem Vlček.

Podle šéfa odborů Pavla Baroně se lidé v "Tatrovce" propouštění neobávají. "Je sice pravda, že o rozvoji výroby mluvil od roku 1990 každý majitel, a jak to dopadlo. Ale podle údajů managementu máme zakázek dost, takže by lidé o práci neměli přijít," řekl Baroň ČTK. Podle něj bude nejdůležitější, kolik bude chtít nový majitel investovat do modernizace výroby, bez nich má jen malou šanci na přežití.

Američané mají při prodeji Tatry nevýhodnou pozici, při svém převzetí automobilky ji totiž poskytli dlouhodobý úvěr, který Tatra nesplácí a stále obnovuje. Výše úvěru se pohybuje kolem 700 milionů korun.

Auta pro armádu

Tatra prodala o deset procent aut více než před rokem. Dařit by se jí mělo i nadále. Připravuje například dodávky pro slovenskou armádu.

O stěžejní zakázce za několik miliard korun na zhruba tisícovku terénních vozů se dosud nerozhodlo.

Prodej sad dílů pro výrobu vozidel v zahraničí loni poklesl přibližně o dvě třetiny na 256 kusů. "Hlavním důvodem výrazného poklesu byl vnitropolitický vývoj v Indii, kam dodáváme značnou část produkce," tvrdí Vlček.

Foto: www.tatra.cz

Pro letošní rok má firma mimo jiné potvrzenou dodávku hákových nakladačů pro Armádu České republiky, která je odebere prostřednictvím společnosti OKD Doprava.

"Zajímavě vypadá avizovaná možnost dodávky dílů a sad dílů pro indického zákazníka, ta ale zatím není potvrzená konkrétní objednávkou," řekl Vlček.

Tatra loni investovala kolem 80 milionů korun zejména do úspor energií a rekonstrukce lakoven. Část investic je spojená s restrukturalizací společnosti a se stěhováním výroby. Letos automobilka podle Vlčka částku vloženou do investic zvýší.

 

 

Právě se děje

Další zprávy