Žehličky ETA střídají automobilové díly

Marek Odstrčilík
16. 3. 2006 0:00
Praha - Tradiční česká značka spotřebního zboží ETA se již čtvrtým rokem stále více zaměřuje na výrobu komponentů pro automobilový průmysl.

"Pro automobilový průmysl vyrábíme plastové a plechové výlisky, kovové součástky, kabeláž a jiné komponenty. Našimi odběrateli jsou napíklad Valeo, ArvinMeritor a Sarel," řekl Zdeněk Vohradník ze společnosti ETA.

Podle Petra Sklenáře z Atlantiku může v Evropě dlouhodobě "přežívat" jenom taková výroba spotřebního zboží, která bude technologicky, případně jinak výjimečná. "To podle mého názoru výrobky firmy ETA nesplňují, a proto je firma nucena hledat perspektivu v jiném oboru. Produkce spotřebního zboží včetně elektroniky a bílé techniky nevyžaduje vysoké nároky na kvalifikaci pracovní síly. Proto se celosvětově stěhuje tato výroba do oblastí s levnou pracovní silou. V západní Evropě a Severní Americe pak zůstavají pouze vývojářská centra a výroba se přesouvá jinam,"dodává.

"Spolupráce s automobilovým průmyslem je logická vzhledem k dynamickému vývoji tohoto oboru v posledních letech u nás. V letošním roce domácí automobilky plánují zvýšit výrobu o třicet procent. Tento vývoj znamená, že se v Česku otevírá prostor pro případné subdodávky do automobilového průmyslu a další orientaci na tento obor," poznamenal Sklenář.

V loňském roce výroba  pro automobilový průmysl dosáhla 35 procent celkové výroby společnosti. "Odhadujeme, že v roce 2007 se podíl výroby komponentů k celkové produkci přiblíží 60 procentům," řekl Zdeněk Vohradník a dodal, že v roce 2004 činil objem dodávek pro automobilový průmysl přes 100 milionů korun. "Naším cílem je dosáhnout v této divizi obratu přes 800 milionů korun ročně," uvedl ZdeněkVohradník.

Firma proto musí přeškolit více než polovinu zaměstnanců, tedy zhruba 550 pracovníků. Podnik získal na rekvalifikace dotaci 2,4 milionu korun z fondu Evropské unie a státního rozpočtu, dalších 30 procent nákladů zaplatí ETA z vlastních zdrojů. Proškoleni budou mistři výroby a vedoucí pracovních týmů, dělníci vybraných profesí, auditoři kvality, technologové, konstruktéři a další profese. Celý projekt skončí do 31. března 2007.

Foto: www.eta.cz

Loni ETA vykázala podle ČTK ztrátu 54 milionů korun při tržbách 1,3 miliardy korun. Přesto valná hromada rozhodla o výplatě dividend v objemu 36 milionů korun, tedy 27 korun na akcii.

Vlastníkem podniku je liberecký podnikatel Marek Rybář.

 

Právě se děje

Další zprávy