Škoda vyrobila desetimiliontý vůz

Dušan Klimeš
13. 7. 2006 0:00
Mladá Boleslav - Stříbrná Škoda Octavia Combi sjela dnes z výrobní linky mladoboleslavské firmy. Nebude jako jiné na prodej. Uvnitř: GRAF HISTORIE ŠKODOVEK

Škoda zažívá dnes slavnost ve 101 let trvající historii značky, na jejímž začátku stáli dva Václavové: Laurin a Klement. Vyrobila jubilejní desetimiliontý automobil, stříbrného kombíka Octavia, který poté od ní dostane příspěvková organizace ministerstva zahraničních věcí Česká centra.

Mladoboleslavská automobilka v současnosti patří do nadnárodního koncernu Volkswagen se sídlem v Německu. Za minulý rok dokázala vyrobit téměř půl milionu automobilů, a to jí přineslo zisk před zdaněním ve výši 8,4 miliardy korun.

Obdobně úspěšně si vede i v tomto roce. Čistý zisk v prvním čtvrtletí dosáhl 2,9 miliardy korun, což je o 140 procent více než před rokem.

Tyto zisky plynou do finančních výkazů mateřského Volkswagenu (VW), který vlastní například i značky Audi či Seat. Ovšem propojení světových automobilek jde ještě dál. Největším akcionářem Volkswagenu je totiž Porsche s 18,5 procenty akcií.

VW se v současnosti potýká s problémy a snaží se "nastartovat" úspěšnou restrukturalizaci, jejíž součástí je i propouštění zaměstnanců.

Chuť na expanzi

Evropa je však už pro původem českou značku malá. Minulý měsíc podepsali její představitelé dohodu s Ruskou federací, že postaví nový závod v oblasti Kaluga. Montovat by se tam měly vozy Octavia, Fabia i Superb.

Od roku 2007 se pouští i na neprobádaný čínský trh, kde bude vyrábět stejné modely jako v Rusku. Využívat k tomu bude továren společnosti Shanghai Volkswagen.

Tato auta však budou určena pouze pro čínský trh.

Automobilka je zároveň největším exportérem české ekonomiky. Celkově její vývoz činil 152,7 miliardy korun, což je o téměř 22 miliard více než v roce 2004.

První luxusní vůz Laurin a Klement řady M
První luxusní vůz Laurin a Klement řady M | Foto: Škoda Auto

Respektovaná firma

Škoda Auto se za léta svého působení stala i uznávanou značkou, firmou a zaměstnavatelem.

V prestižním žebříčku Czech Top 100 se již po několik let umisťuje na prvním místě. V loňském roce se stala i "Zaměstnavatelem roku".

Jako většina velkých firem, i Škoda využívá ke svému zviditelnění sponzorství. Od roku 1992 je generálním partnerem českého olympijského týmu, podporuje automobilové stáje, které jezdí s jejími auty.

 

Právě se děje

Další zprávy