Zahraniční obchod se propadl, recese je na dohled

Tomáš Fránek
5. 2. 2009 9:38
Vývoz a dovoz klesly třetí měsíc po sobě
Foto: Aktuálně.cz

Brno -  Prosincový schodek obchodní bilance Česka potvrzuje radikální zpomalení české ekonomiky v závěru loňského roku. V lednu se zase méně prodávaly auta.

Zahraniční obchod Česka skončil v loňském roce přebytkem 69,4 miliardy korun, což bylo o 18,5 miliardy korun méně než v roce 2007. Oznámil to ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ). Jenom u aut se propad se vývoz propadl o deset miliard.

A prodej nových osobních aut v tuzemsku v lednu meziročně klesl o 12,3 procenta na 8842 vozů. Za pokles může především menší zájem firemních zákazníků, kteří s koupí vyčkávají na možné zavedení odpočtu DPH, které by mohlo platit od jara. Uvedl to ve čtvrtek Svaz dovozců automobilů (SDA).

Zatímco prodej firmám klesl o 36,5 procenta, zájem domácností o nová auta naopak díky slevám a akčním nabídkám vzrostl o 13,5 procenta.

V samotném prosinci skončil zahraniční obchod schodkem 11,8 miliardy korun, což bylo meziroční zhoršení o devět miliard.
S mínusovými 11,8 miliardami je to nejhorší prosincový výsledek zahraničního obchodu od roku 1993.

Export přitom poklesl o 13,4 procenta meziročně navzdory výhodě dvou pracovních dní.

"Prosincová výkonnost exportu je tak nejhorší za posledních 14 let. Podle výsledku exportu nás nejspíš čeká nemilé překvapení i u prosincové průmyslové výroby. Pokud se naplní tyto obavy, bude růst HDP ve čtvrtém čtvrtletí nejspíš záporný. To by znamenalo, že Česko vstoupilo do recese již  na konci loňského roku," uvedla Helena Horská z Raiffeisenbank.

"Dílčí ekonomická data naznačují, že se již nejspíš nacházíme v recesi," uvedl David Marek z Patria Finance.

Se státy Evropské unie skončil zahraniční obchod v přebytku 22,9 miliardy korun. Se státy mimo EU naopak skončil zahraniční obchod se schodkem 34,7 miliardy korun.

K vyššímu pasivu zahraničního obchodu přispěl především pokles přebytku v obchodě se stroji a dopravními prostředky o 7,1 miliardy korun. Prohloubil se deficit v obchodě s minerálními palivy o 2,9 miliardy korun a surovinami o půl miliardy korun.

Celkový vývoz strojů a dopravních prostředků klesl o 20,1 procenta. Největší pokles byl zaznamenán u vývozu silničních vozidel (o deset miliard korun), telekomunikačních zařízení a elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů.

Celkový dovoz strojů a dopravních prostředků byl nižší o 16,1 procenta, klesl hlavně dovoz silničních vozidel (o 4,6 miliardy korun), elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů a strojů a zařízení všeobecně užívaných v průmyslu.

 

 

Právě se děje

Další zprávy