Koruna slábne, teď jsou levné letenky a zájezdy

Veronika Skálová Veronika Skálová
4. 2. 2009 11:10
Cestovní kanceláře a letecké společnosti se snaží vyprodat volná místa
Zaletět si za sluncem nyní stojí nejméně v historii.
Zaletět si za sluncem nyní stojí nejméně v historii. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Cesty do exotických zemí se už nevyplatí déle odkládat. Nabídka leteckých zájezdů "na poslední chvíli" do vzdálených destinací umožňuje cestovat za mimořádně nízké ceny.

"Je to tím, že ceny těchto zájezdů byly stanoveny v loňském roce, kdy byla koruna velmi silná. Navíc zájezdy do exotických zemí zlevňuje i stále stoupající počet charterových letů, které mají cestovní kanceláře nasmlouvané," vysvětlil mluvčí internetové cestovní agentury Invia Michal Tůma.

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur dokonce mluví o nejnižších cenách v historii. "Cestovní kanceláře se snaží za každou cenu vyprodat nasmlouvaná místa v letadlech a hotelech, aby se vyhnuly stornopoplatkům," vysvětlil mluvčí asociace Tomio Okamura.

V nabídkách cestovních kanceláří se objevují například dvoutýdenní pobyt v Brazílii za necelých dvacet tisíc korun či osmidenní zájezd do Tuniska za necelých šest tisíc. Podobné ceny se však týkají pouze zimních zájezdů, tedy takzvaných Last minute.

Levnější jsou i letenky

Předem zablokovaná místa v letadlech ovlivnila i ceny letenek. Z Prahy do New Yorku a zpět lze v současnosti cestovat za pouhých 10 tisíc korun, což je o dvacet procent méně než loni.

Ještě víc zlevnily letenky do exotických zemí, například do Thajska. "Letecké společnosti musí nahlásit fixní počet svých linek do jednotlivých destinací do mezinárodního rezervačního systému vždy půl roku předem. Ekonomická krize však plnou silou udeřila až v říjnu a to už měly společnosti lety nasmlouvané," vysvětlil Okamura.

Ceny od května porostou

Komu se nepodaří využít nabídek Last minute a odloží cestu až na další sezonu, výlet se mu pravděpodobně prodraží. Cestovní kanceláře a letecké společnosti totiž v reakci na ekonomickou krizi zamlouvají nižší počet míst v letadlech, hotelech i letů samotných. Poptávka po cestování totiž klesá.

Zvýšení cen by podle odhadů asociace nemělo být nijak dramatické. "Podobné extrémní nabídky jako nyní se v příští sezóně nebudou opakovat. Ceny letenek a zájezdů však stoupnou jen mírně," dodal mluvčí asociace.

 

Právě se děje

Další zprávy