Kvůli krizi klesaly odměny. Výjimkou je státní správa

Veronika Skálová Veronika Skálová
5. 2. 2009 7:05
Firmy začaly šetřit hlavně v posledním čtvrtletí
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Musíme čelit krizi, dostanete menší odměny.  Podobnou větu nejspíš od svých šéfů v posledních třech měsících loňského roku slyšely stovky zaměstnanců v České republice. Vyplývá to z průzkumu platů Merces.cz, do něhož se zapojilo přes 180 tisíc lidí pracujících v Česku.

"Odměny vyplacené zaměstnancům za celý rok poklesly v porovnání s rokem 2007 v průměru o 8,7 procenta. Z kontinuálního průzkumu přitom vyplývá, že firmy začaly šetřit až v posledním čtvrtletí roku," říká Dalibor Jakuš ze společnosti Profesia, která server Merces.cz provozuje.

Za rok 2007 si zaměstnanci, kteří odměny dostávali, přilepšili ve výši 87 procent jednoho měsíčního platu. Loni už celoroční odměny v průměru dosáhly k 73 procentům měsíčního platu.

Odměny rostly jen ve státní sféře

Míra poklesu odměn se přitom liší podle toho, zda jde o firmu domácí, či zahraniční. "U domácích subjektů se snížily o 7,5 procenta, kdežto u zahraničních firem jen o dvě procenta," doplnil Jakuš.

Jedinou oblastí, kde si loni lidé přilepšili víc než v roce 2007, byla státní správa. Tam podle údajů Merces.cz naopak vzrostly odměny o 14 procent.

"Jde o potvrzení trendu z posledních měsíců. Postupně se přibližuje úroveň příjmů lidí zaměstnaných ve státní a v soukromé sféře. V období finanční krize bude toto sbližování pokračovat rychlejším tempem. Zatímco zdroje privátní sféry se tenčí, stát takové problémy nemá," předpověděl Jakuš.

Nejvíc odměňují zahraniční firmy

I přes tento procentuální růst si však státní zaměstnanci mohou nechat zdát o odměnách, které pobírají lidé pracující v zahraničních firmách. Zatímco ve čtvrtém čtvrtletí roku 2008 dostali státní zaměstnanci průměrně 11 544 korun k platu navíc, lidé placení zahraničními společnostmi si přišli na víc než 28 tisíc korun.

K tradičně nejlépe placeným odvětvím patřila vloni oblast informačních technologií následovaná bankovním sektorem. Opačná místa v žebříčku zaujímají podle Merces.cz zdravotnictví a koncový prodej zboží.

Nejvyšší platy mají lidé v Praze a Středočeském kraji, třetí místo zaujímají lidé na jižní Moravě, čtvrté lidé z Plzeňska. Naopak nejnižší mzdy dostávají zaměstnanci na Olomoucku a Karlovarsku.

 

Právě se děje

Další zprávy