Veřejná adresa dlužníka je oprávněná kritika, ne šikana

Tomáš Fránek
31. 8. 2009 17:50
Nejvyšší soud odmítl dovolání podnikatelů
Budova Nejvyššího soudu ČR v Brně.
Budova Nejvyššího soudu ČR v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Zveřejnění celých jmen a adres majitelů firmy, která dluží, není porušením jejich práv, ale jde o oprávněnou a přípustnou kritiku.

Nejvyšší soud tak odmítl dovolání dvou podnikatelů, kteří chtěli vysoudit 100 tisíc korun za to, že se v reklamním časopise objevily o jejich firmě informace o dluzích s výzvou na přihlášení pro další věřitele.

Chceme peníze

V inzerátu navíc kromě názvu firmy byly uvedeny celé jména a adresy obou spolumajitelů firmy.

To se majitelům firmy nelíbilo a muže, kteří informace o dluzích zveřejnili, zažalovali. Chtěli jak odškodné ve výši 100 tisíc korun pro každého, tak poslání omluvných dopisů.

Případ řešil jak Krajský soud v Brně, tak Vrchní soud v Olomouci. Oba soudy rozhodly, že zveřejnění jmen a adres bylo v pořádku.

„Bylo prokázáno, že tvrzení obsažená v inzerátu, že firma dlužila peníze, je pravdivé. Uvedení obou žalobců (podnikatelů) jménem, příjmením a bydlištěm pak považoval soud jako oprávněnou kritiku společníků této firmy, tedy osob odpovědných za tento dluh," rozhodl Vrchní soud v Olomouci.

Podnikatelé se ale ještě verdikt pokusili zvrátit a poslali dovolání k Nejvyššímu soudu.

Nešlo o kritiku

„Užití jména, příjmení a adresy v inzerátu za účelem vyhledání dalších věřitelů bylo nadbytečné. Navíc nemohlo jít ani o oprávněnou kritiku, když smyslem inzerátu nebyla kritika činnosti firmy, ale dohledání dalších věřitelů," uvedli v dovolání.

Nejvyšší soud ale dovolání odmítl a ponechal tak v platnosti verdikt Vrchního soudu.

Podle senátu Nejvyššího soud vedeného soudcem Pavlem Pavlíkem Vrchní soud posoudil celý spor správně, k neoprávněnému zásahu do práva na ochranu osobnosti nedošlo.

„Dovolání bylo proto odmítnuto jako nepřípustné," uvedli soudci Nejvyššího soudu.

 

 

Právě se děje

Další zprávy