Polsko Evropě vytřelo zrak, vzkvétá nad očekávání

Karel Toman
28. 8. 2009 15:20
Tamní ekonomika roste o více než jedno procento
Foto: Ondřej Besperát

Varšava - Polské hospodářství rostlo v druhém kvartále v meziročním srovnání o 1,1 procenta. Analytici dychtivě čekající na data z největšího unijního nováčka z východního bloku přitom Polsku věštili pouhých 0,5 procenta růstu HDP.

Výsledky tak silně předčily očekávání. Podle deníku Gazeta Wyborcza se Polsku dál daří vyhýbat se recesi a je jedinou zemí v Evropské unii s tak vysokým růstem. V reakci na příznivé zprávy zlotý posílil o 0,4 procenta vůči euru.

Jak přitom sdělil polský Hlavní statistický úřad, mezikvartálně hospodářství našich severních sousedů rostlo dokonce o 1,4 procenta. Tahouny růstu byla podle úřadu stabilní poptávka po polském exportu a domácí spotřeba.

Někteří polští experti ale zatím nadšení krotí.

"Individuální spotřeba vzrostla víceméně očekávaným tempem. Dostavil se však dost silný propad hrubých nákladů na trvalé statky," řekl Gazetě Wyborczi hlavní ekonomik polské pobočky Deutsche Bank Arkadiusz Krzesniak.

"Poptávka klesá, spotřeba zpomaluje, zaznamenali jsme výpadek investic," upozornil zase ekonom Piotr Bujak z banky BZ WBK, že z nejhoršího venku Polsko ještě být nemusí.

I tak si ale tamní ekonomika vede o poznání lépe než většina Evropy. Ještě na jaře přitom Evropská komise zemi předpovídala celoroční propad HDP o 1,4 procenta.

HDP za rok 2009: až procentní růst

"Dnes se už tyto prognózy zdají málo pravděpodobné," shrnuje deník Gazeta Wyborcza a dodává, že svou prognózu o letošním poklesu polské ekonomiky by mohl poupravit i Mezinárodní měnový fond.

"Ekonomové se na naši ekonomiku už několik měsíců dívají laskavějším okem," připomněl deník, že statistický úřad v květnu ohlásil za první kvartál růst o 0,8 procenta, což byl nejlepší výsledek v regionu.

Celkově tak podle členů polské Rady měnové politiky Dariusza Filara a Jana Czekaje může tamní ekonomika v roce 2009 vykázat růst kolem jednoho procenta. Krzesniak z Deutsche Bank vidí růst jen o dvě desetiny menší.

Pro srovnání: propad naší ekonomiky pro letošní rok odhaduje Česká národní banka na 3,8 procenta, ministerstvo financí dokonce na 4,3 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy