Plán dálnice do Vídně si počká na verdikt z Lucemburku

Tomáš Fránek
21. 8. 2009 15:04
Soud přerušil projednávání stížnosti starostů a ekologů
Foto: JMK

Brno - Nejvyšší správní soud zatím nerozhodne spor o územní plán Břeclavska, který počítá s dálnici z Brna do Mikulova.

Soud totiž řízení přerušil s tím, že počká na verdikt Soudního dvora Evropských společenství v Lucemburku.

Slovenská žádost

Ten už dostal od slovenského Nejvyššího soudu otázky k účinku takzvané Aarhuské úmluvy, která zakotvuje účast veřejnosti na povolování a schvalování staveb a plánů z hlediska životního prostředí.

A právě touto úmluvou argumentují proti plánu počítající s dálnici přes chráněnou krajinnou oblast Pálava občanská sdružení.

Odpůrci plánu na výstavbu dálnice přes Mikulov už se svou stížností uspěli u Ústavního soudu, který rozhodl, že spor musí projednat právě Nejvyšší správní soud a vydat rozhodnutí.

Pokud by soud Územní plán velkého územního celku Břeclavska zrušil, znamenalo by to pro výstavbu dálnice velké problémy.

Postavíme obě

Postup kraje při schvalování plánu kritizoval veřejný ochránce práv Otakar Motejl, jeho názory potvrdila i odborná expertiza zpracovaná pro ministerstvo dopravy. Postup kraje se nelíbí ani bruselskému ústředí Evropské komise. Nejvyšší kontrolní úřad označil stavbu dálnice za rizikovou investici.

Vláda Mirka Topolánka už rozhodla, že postaví jak dálnici do Mikulova, tak obchvat Břeclavi a jeho napojení na Rakousko, jak požadují odpůrci mikulovské trasy.


 

Právě se děje

Další zprávy