Vedení GM hází stébla zájemcům o Saab, i když ho zavírá

Veronika Skálová Veronika Skálová
12. 1. 2010 9:05
Vedení GM ukončuje činnost Saabu, ale vyzývá zájemce o něj: "Nabídky stále přijímáme."
Prozatímní ředitel Ed Whitacre (foto) opakuje, že Saab se uzavírá.
Prozatímní ředitel Ed Whitacre (foto) opakuje, že Saab se uzavírá. | Foto: Aktuálně.cz

Detroit - Jiskřička naděje svitla ve výhledu na neodvratný konec švédské automobilce Saab.

Ve švédské vládě i příznivcích značky ji vykřesal místopředseda správní rady General Motors Bob Lutz, který na autosalonu v americkém Detroitu řekl, že uzavírání divize Saab bude pokračovat, pokud se neobjeví nabídka, která bude finančně výhodnější než ukončení jeho činnosti. Uvedla to agentura Reuters.

GM minulý týden najalo restrukturalizační společnost, která mu loni pomohla projít řízeným bankrotem, aby při uzavření Saabu asistovala. Také prozatímní ředitel GM Ed Whitacre stále opakuje, že Saab končí.

"Nabídky, které jsme dosud obdrželi, byly srovnatelně výhodné jako uzavření Saabu," dodal na vysvětlenou Lutz.

Švédská vláda nicméně jeho slova chápe jako vzkaz, že veškerá naděje ještě není ztracena. "Náš dojem je, že se stále zvažují nabídky. Vzhledem k tomu je ještě drobná šance, že by mohlo dojít k prodeji Saabu," komentoval Lutzova slova tajemník švédského ministerstva průmyslu Joran Hagglund.

Zároveň dodal, že si vláda uvědomuje časový tlak vzhledem k tomu, že likvidace divize už začala.

Naděje se zatím nevzdává ani zájemce o koupi Saabu, nizozemský výrobce luxusních aut Spyker. Ten svou zatím poslední nabídku předal vedení mateřské společnosti minulý týden.

"GM říká, že dosud nedostali žádnou přijatelnou nabídku. Důležité je pro nás slovo "dosud". Proces vyhodnocování je někde uprostřed, jednání pokračují," řekl agentuře Reuters ředitel Spykeru Victor Muller.

Místopředseda správní rady Lutz však vyvolává pocit, že GM čeká na jinou nabídku, než je ta od Spykeru. "Nasloucháme, budeme otevření nabídkám zájemců až do poslední minuty," řekl Lutz.

 

Právě se děje

Další zprávy