Hop nebo trop? Saab bude mít do čtvrtka jasno

Veronika Skálová Veronika Skálová
4. 1. 2010 15:40
Nizozemský Spyker má dát GM do čtvrtka konečnou nabídku na převzetí Saabu.
Konec už Saabu hrozí celý rok. Situace se neustále mění.
Konec už Saabu hrozí celý rok. Situace se neustále mění. | Foto: Reuters

Amsterdam - Tři dny dělí švédský Saab od posledního momentu zlomu. Do čtvrtka má nizozemský výrobce luxusních aut Spyker čas, aby vlastníkovi Saabu, americké automobilce General Motors, předložil konečnou nabídku na převzetí ztrátové švédské divize. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na generálního ředitele Spyker.

Švédské noviny Dagens Industri dnes informovaly o tom, že Spyker musí nabídku potřetí přepracovat, protože se GM nelíbí. "Dostali jsme čas na konečnou nabídku. Zatím nebylo nic odmítnuto," řekl šéf Spykeru Victor Muller s tím, že Spyker na nabídce pracuje.

General Motors stanovila původně poslední den loňského roku jako konečný termín pro podávání nabídek. Minulou středu ale Saab oznámil, že jeho vlastník termín o týden prodloužil. Spyker údajně není jediným zájemcem o Saab, ale je jediným, jehož jméno se GM uvolila zveřejnit.

Ještě do půli prosince se zdálo být jasné, že značka Saab zůstane ve Švédsku a odkoupí ji tamější výrobce luxusních vozů Koenigsegg. Jednání s GM, která začala už v létě, však před koncem roku zkrachovala. GM původně oznámila, že činnost Saabu postupně utlumí, ale pak obnovila jednání mimo jiné se Spykerem.

Saab zaměstnává přes tři tisíce lidí, automobilka však je dlouhodobě ve ztrátě.

 

Právě se děje

Další zprávy