Trest za lež o investici mexické firmy. Pět tisíc

Tomáš Fránek
20. 2. 2008 18:30
Soud zamítl stížnost muže odsouzeného za pomluvu
Vchod Ústavního soudu České republiky v Brně na Joštově ulici.
Vchod Ústavního soudu České republiky v Brně na Joštově ulici. | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Brno - Pomlouvat politiky a úředníky se nevyplácí. Přesvědčil se o tom muž, který protestoval proti plánované investici mexické společnosti Nemak v Plzni.

Ústavní soud totiž šest let od doby, kdy se Dalibor Pech z plzeňského sdružení Občané za svá práva pustil do místních politiků a úředníků a obvinil je z braní úplatků a korupce, potvrdil rozsudky soudů v Plzni.

Pomlouvat se nemá

Soudy Pecha nejprve poslaly podmínečně na jeden den do vězení a nakonec mu uložily pětitisícovou pokutu.

Další soudničky
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podle ústavních soudců soudy včetně Nejvyššího, kam případ také doputoval, neporušily Pechova práva, když rozhodly, že se dopustil pomluvy.

Pech na tiskové konferenci pořádané občanských sdružením k investici Nemaku, jedné z největších investičních akcí v tuzemsku, rozdal tiskovou zprávu, ve které uvedl, že za úplatek bylo vydáno stanovisko o tom, že stavba továrny je v souladu s územním plánem.

"Je nutno považovat postup obecných soudů za výraz nezávislého soudního rozhodování, do něhož Ústavní soud není oprávněn zasahovat. Ústavně garantované právo na spravedlivý proces není možno vykládat tak, že garantuje úspěch v řízení," rozhodl Ústavní soud.

Pokuta pro Pecha je tak jediným konkrétním výsledkem boje o stavbu továrny na výrobu hliníkových hlav Nemaku za šest miliard v Plzni.

Investice probíraná u soudu

Kvůli odporu lidí nakonec firma svůj záměr změnila a z Plzně odešla do Havraně u Mostu.

I tam ale výstavbu továrny provázely protesty ekologů a lidí z Havraně v čele se sedláckou rodinou Rajterů.

Máte strojní vzdělání a umíte anglicky? V Nošovicích by vás chtěli zaměstnat!
Máte strojní vzdělání a umíte anglicky? V Nošovicích by vás chtěli zaměstnat! | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte více:
Korejci obsazují sever Moravy, chtějí rozšiřovat výrobu

Investici mexické firmy provázel rekordní počet žalob a dalších právních podání, kterých bylo celkem téměř 250. Mezi nimi figurovaly také tři ústavní stížnosti, deset kasačních stížností k Nejvyššímu správnímu soudu, dvacet jedna žalob či dvě trestní oznámení.

Odpůrci Nemaku byli ve většině případů úspěšní. Například v Havrani akonec dotlačili stát i kraj k tomu, že Rajterům za pole vyplatili náhradu ve výši čtvrt miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy